Коприва като храна

Коприва като храна

Много хора познават копривата само като парлив плевел, от който трябва да се пазят, но в народната медицина копривата е ценен лек и важно хранително средство. Да добре чухте копривата може да се яде, ако не вярвате попитайте вашите баби и те ще ви разкажат не само, че е донякъде вкусна, но със сигурност и много полезна! В днешно време, копривата навлиза и в козметичните средства както в продуктите за масова консумация, така все по популярни стават домашните маски за лице и коса с коприва.

Какво храна може да сготвим с коприва

Ако за първи път се сблъсквате с копривата, нека да ви споделим какво може да се сготви:
-сурова коприва, счукана в хаванче на дребно и намазана върху филия с масло
-баница
-мусака
-кремсупа
-копривена каша със сирене
-кюфтета от коприва с чеснов сос (за вегетарианците)
-супа или яхния от коприва, заедно с други продукти
-ориз с коприва

Може би последните две ястия са най-често приготвяните.

Копривата е полезна

Всяко ястие, в което има коприва, повишава съдържанието на хемоглобин в кръвта, стимулира растежа, действа профилактично при простудни заболявания на дихателните пътища. Копривата стимулира образуването на повече червени кръвни клетки, и похапването на коприва се препоръчва на жени и мъже, които страдат от анемия. Освен това ако имате проблем със стрии, копривата ще ви помогне да преминете по-бързо през стадия от зачервяване към избеляване на стриите.

Копривата има общоукрепващо, кръвоспиращо и противоанемично действие. Тя е противопоказна и при артеросклероза на съдовете, хипертония, ракови заболявания на матката и простатата.

В народната медицина и домашната козметика се приема, че похапването на коприва може да спре побеляването на косите, а маските с коприва спират косопад причинен от алопеция при жените.

ВАЖНО Е ДА НАПРАВИМ ЕДНО ОТОЧНЕНИЕ към една група жени, а именно бременните, те трябва да се въздържат от консумация на коприва.

Коприва