Кофеин - опасност при сърдечни заболявания

Кофеин - опасност при сърдечни заболявания

Кофеин – опасност при сърдечни заболявания
При допитване е установено, че около 75% от българите в зряла възраст всяка сутрин изпиват по едно кафе, около 80% от тях повтарят дозата кофеин на обед, а около 20% от българите изпиват и трето кафе в следобедните часове. За много от нас кафето носи приятна доза кофеин, която ни ободрява и увеличава остротата на ума. За част от хората обаче дори само една чаша слабо кафе е способна да причини големи проблеми на сърдечно-съдовата система.

Дори и безкофеиновото кафе влияе на хората. Погрешно е мнението, че безкофеиновото кафе не съдържа никакъв кофеин. Всъщност разликата между кофеиновото и безкофеиновото кафе е че в безкофеиновото се съдържа до 3% кофеин, за разлика от нормалното кафе където съдържанието на кофеин може да достигне до 40%. Хората страдащи от заболявания на сърдечно съдовата система и най-вече хипертониците трябва да са много внимателни от към кофеин. Високи нива на кофеин се съдържат и в други кофеинови напитки като колата, дори в какаото и шоколада има високи нива на кофеин които предизвикват сърцебиене.

При част от хората кофеина, не предизвиква само напрегнатост и възбуда, а отключва значително по-големи проблеми като артериална фибрилация. Това заболяване (артериална фибрилация) се характеризира със смущения в електрическата активност на сърдечния мускул. Според лекарите това увеличава риска от инфаркт най-малко пет път, а възможността за развитие на високо кръвно и други сърдечни заболявания с повече от три-пъти. Това прави артериална фибилация не просто едно банално заболяване, а сериозен проблем, който е нужно да бъде установен своевременно.

От важно значение своевременната диагностика на артериална фибрилация. Въпреки това практиката показва, че от момента на възникването на артериална фибрилация до момента на нейното откриване преминават между 2-4 години. През времето на развитие на болестта повечето лекари придават замаяността, сърцебиенето и главоболието на други проблеми като високи нива на стрес и преумора. С напредване на болестта много от пациентите сами забелязват, че приема на напитки и храни с високо съдържание на кофеин не им влияят добре.

артериална фибрилация профилактика

Въпреки, че е трудно човек сам да определи състоянието си и да си постави диагноза. Добре е да се ограничи приема на високо кофеинови напитки – енергийни напитки, кафе, зелен чай. Също така консумацията на шоколад и шоколадови изделия.

Кофеин