Кето диета и опасностите от нея

Кето диета и опасностите от нея

Една от диетите, които придобива изключително голяма популярност през последните години е кетонната диета или позната още като високо мазнина, ниско въглехидратна диета. Тази диета не е нова, началото и датира от зората на миналия век и е използвана като лечебна диета за контролиране на епилептични припадъци. В днешно време диета е става все по-популярна, защото дава бързи резултати на жените и мъжете, които искат да отслабнат, но не бързайте да преминавате веднага на кето диета, защото в следващите няколко реда ще се опитаме да разнищим дали тази диета е полезна или не и дали резултатите са толкова добри, колкото се пише из Интернет пространството.

Какво са Кетоните

Кетони са представителите на мазнини, нормално те съществуват в организма в много малки количества, те започват да се увеличават, когато тялото започне да гори от собствените си мазнини запаси. Еволюционно кетоните играят важна роля, за оцеляването на човешкия организъм. В миналото, когато гладът е бил често явление, човешкия организъм включва защитен механизъм, за да си набавя енергия, а именно горенето на собствени запаси.  Процеса на образуване на кетони, започва тогава, когато достъпната в организъма глюкоза (прости захари) е изчерпана, включително от депа като мускулите.

Как да премина в Кетоза

Времето необходимо за промяна на източника на гориво на тялото от глюкоза към кетони е различно. В някои от прочутите диети се описва, че е най-добре да се започне с два дена пълен пост. Това време би трябвало да е достатъчно, организма да изразходи наличните запаси от глюкоза, ако все пак двудневен пълен пост ви се струва твърде крайно, може да започнете с високо мазнино хранене при което съдържанието на мазнини е 70%, а съдържанието на протеин 30%, количеството на въглехидратите е нищожно и обикновено е добре да не надхвърля 30гр. за деня. За да засилите процеса е добре да извършвате физически упражнения, така мускулите ще изгорят наличните в кръвта захари.

Внимание Кетонното хранене не е шега

Ако сте решили да сте на този тип диета е важното да сте изключително стриктни и да държите въглехидратите възможно най-ниски. Причината за това е, че основната ви задача е да държите нивото на кръвната захар ниско, ако се увеличи организъма ще задейства друг механизъм с който ще обърне играта и ще започне да складира мазнини, а не да ги гори. Помислете си добре, дали ще успеете да се справите с кетонното хранене.

Хубавата новина или може би не чак толкова хубава новина е че резултатите са бързи, особено на кантара, още на първата седмица след започване на високо мазнина ниска въглехидратна диета, резултатите са налице между 3-5кг. И повечето хора тук се радват, за съжаление обаче тези първи килограми на долу са само вода.

Въглехидратите задържат вода, след като спрем тяхната консумация организъм започва да губи вода, за това се свалят лесно първите килограми. Важно е да отбележим, че много хора, които са били на кето диета са имали проблеми с бъбреците, защото се изсушават. Добре е по-време на кето диета да пиете вода с разтворена сол, това допринася за поддържане на електролитния баланс в организма и количествата натри.

След 3-4 седмица на правилна кето диета се усеща един застой и плато, от което се излиза малко по-трудно, но как да се справите с това плато ще бъде обект на друга статия за този вид диета.

Позволени храни при Кето диета

Хранителния режим при кетонно хранене е важен. Набляга се на мазнини от животински произход, добри храни са – свинско месо, риба, яйца, от растителните мазнини се препоръчват – авокадо, кокосово масло, ядки в умерени количества. От зеленчуците се препоръчват само зелено листни  зеленчуци. Тези зеленчуци, чиято ядлива част расте под земята са напълно забранени. Плодовете в повечето планове на кето диета са забранени, защото съдържат въглехидрати.

При някои от по-съвременните диети освен, чистото наличие на въглехидрати в храната се разглежда и така наречения гликемичен индекс и гликемичен товар, които дават възможност да се консумират и плодове в зависимост от това дали ще повишат кръвната захар или не, но повече информация за тези индекси в следващата наша статия.

Хранителни добавки, по време на кето режим

Режимът е изключително рестриктивен от към плодове, а зеленчуците са основно от тези в зеления спектър, което води до намаляването на приема на витамини, а витамините са изключително важна част от микронутриентите. За това по-време на този хранителен режим е изключително важно да се приемат витамини и минерали под формата на хранителни добавки.

Препоръчва се и приемането на Омега-3 мазнини, по време на кето хранене голяма част от храните, които приемаме в нашите ширини са богати основно на Омега-6 мазнини, за да спазваме добрия баланс и да контролираме нивата на холестерола в организма е важно да имаме баланс между Омега-3 и Омега-6 мазните.  Разбира се ако консумирате, често мазна риба (примерно в седмицата 3 път) може и да избегнете употребата на Омега-3 под формата на капсули.

Една хранителна добавка, която силно бихме ви препоръчали в началото на кето режима е Slimming Aid Evolution, хранителната добавка убива апетита особено към сладко и ще ви помогне да навлезете по-бързо в режим на производство на кетони, което ще подобри резултатите ви.

Вреди от кето режима

Както вече ви споменахме по-време на режима е възможно да изсушим бъбреците и да се образуват камъни в тях. Също така по време на този режим е възможно да се увеличи холестеролът над допустимите граници. Тук е важно да се направят изследвания не само на общия холестерол, но и по отделно на LDL и HDL, за щото не всеки холестерол е лош.

Друг недостатък от тази диета е, че организма става изключително чувствителен към инсулина и в бъдеще момент, ако спрете да сте на ВМНВ диета, то шанса за връщане на килограмите е голям.

Тази статия има само информативен характер и не не бива да се приема като медицинско четиво, всички статии в този сайт са информативни, преди да преминете към каквато и да е диета ви препоръчваме да потърсите консултация със специалист!

Кето диета и опасностите от нея