КАСИС

kasisКасисът е ценно поливитаминно средство. Пресните и преработените плодове /сок, компот и др./ се препоръчват на изтощени хора, прекарали тежки заболявания, на деца и хора в напреднала и старческа възраст. Сокът, отварата и желето от касис имат освежаващи свойства и се предписват на болни с висока температура. Пресните и преработените плодове имат затягащо, патогенно и диуритично действие. Сокът от касис, смесен с пчелен мед, е много полезен при бронхити и ларенгити, съпроводени с кашлица и прегракване на гласа. Сокът от касис се прилага при гастрити с понижена киселинност на стомашния сок.

 

Листата на касиса се отличават с широк спектър на лечебно действие. Те се използват като добро диуритично, противоревматично и тонизиращо средство, прилагат се при лечението на бъбречнокаменна болест, хипертония, ревматизъм, болести на бъбреците и пикочния мехур.

 

Може да се приготви  смес от равни части плодове от шипка, листа от касис, листа от малина и листа от червена боровинка. От нея се приготвя запарка или отвари. Следната запарка се приема като богато на витамини средство, повишаващо имунитета. Смесват се равни части  сушени плодове от касис и шипка. Една супена лъжица от сместа се залива с 2 чаени чаши кипяща вода и се оставя да престои в покрит съд, докато изстине напълно. След това се прецежда и от нея се приема по половин чаена чаша 3-4 пъти дневно. За  подобряване на вкуса може да се добави мед или малко захар. Касисът е противопоказен при непоносимост към растението.

 

В народната медицина листата на касиса се използват за приготвяне на запарки или отвари при лечение на подагра и ревматизъм. От запарките и отварите се приема по половин чаша 3-4 пъти дневно. За приготвяне на запарките се вземат 20 г. ситно нарязани листа, заливат се с 1 ч.чаша кипяща вода, оставят се да киснат, докато напълно изстинат, след което течността се прецежда през марля или друга тъкан. За приготвяне на отварата ситно нарязаните листа се заливат с вода със стайна температура /20г.листа на 1 чаша вода/, съдът се слага на водна баня и сместа се загрява 20 мин., след което се прецежда, докато е още топла.

 

КАСИС