ПРОДУКТИ С ОТРИЦАТЕЛНИ КАЛОРИИ

hranaКолкото и чудодейни диети да са измислени, винаги е в сила следното правило – ако приетите калории  надвишават изразходваните, напълняваме. Затова е от особена важност информацията, че съществуват храни с отрицателна калорийна стойност. Тайната им е в това, че активизират обмяната. Ето кои са те.

 

ПОДПРАВКИ – Според изследване куркумата подобрява обмяната и забавя ръста на мастните клетки. Като ядем подправени с нея ястия, намаляваме и нивото на холестерола в кръвта. С подправките правим диетичната храна по-вкусна, заместваме с тях вредната сол. Но пикантните люти подправки действат двойно. От една страна те усилват метаболизма, а от друга – повишават апетита. Така, че бъдете внимателни с употребата им.

 

СОРБЕТ – За да загрее течностите, организмът ни губи енергия. Тъй като в основата на сорбета е замразен плодов сок /около 95% води/, това правило важи и за него.  В цифри равносметката е следната – за да загрее 1 л.вода с градус, организмът употребява 1 калория. При нормална температура на тялото 36,6 за загряването на  200 мл. студена вода са му необходими 8 кал. Но не се лакомете. На седмица може да си позволите 2-3 порции сорбет.

 

ЦЕЛИНА – Този зеленчук е един от най-нискокалоричните. Най-добре е обаче да използвате не нашенската целина, а селари. Тя е по-сочна. В 100 гр. от стъблото има само  11-16 кал. Друго достойнство е съдържанието на неразтворими фибри /в 100 г.-до 4 г./ Това вещество не се усвоява от организма, но преди това той се опитва да го разгради. Така всички калории на целината отиват  за неговото усвояване. Ако искате да отслабвате  добаяйте целината в салатата, супата, гарнитурата.

 

МОРСКИ ВОДОРАСЛИ – Изобилие от макро и микроелементи /500-3000 мкг. йод, 226 мг. калий и 67 мг. магнезий/ не е единсвеното им достойнство. Морското зеле съдържа фермент, който разгражда мазнините. В състава му има и разтворими фибри. Организмът ни губи енергия за разграждането им, а не ги усвоява. Различните видове водорасли съдържат различни видове фибри. В ламинарията има алгинова киселина, която извежда токсините от организма. В черните водорасли се съдържа се съдържа агар-агара, която изсмуква водата от стомаха, набъбва и създава усещане за ситост.

 

ГЪБИ – В тях се съдържа сложният въглехидрат хитин, а организмът не го усвоява. Малка порция гъби ще ви засити, защото въпреки ниската си калоричност, този продукт е източник на белтъчини. В китайските гъби майтаке се съдържат полизахариди, стимулиращи разграждането на мазнините. Ако 2 месеца ядете по 200 гр. от тези гъби на ден, ще свалите 2 килограма.

 

ЯБЪЛКИ – В състава им има много пектин. Това вещество спада към разтворимите фибри и има ред полезни свойства. Извежда от организма вредния холестерин, 1 гр. фибри от ябълките се свързват с 3,6 мазнини. Яжте предимно ябълки от сладки сортове, защото те съдържат повече пектин и задоволяват желанието за сладко. А киселите намаляват киселиността в стомаха и така стинулират апетита.