,

Как да приготвим октопод - Крехък и Вкусен

Как да приготвим октопод - Крехък и Вкусен

Октопода е деликатес, които се консумира от човечеството от древни времена. Известна е като изключително здравословна храна, подходяща в диетата на всеки един човек. Октопода е богат на протеин и колаген. Това го прави чудесна храна за активно спортуващите хора или тези, които страдат от различни заболявания като изтъняване на ставния хрущял, слабост в сухожилията и не на последно място октоподът е познат като силен афродизиак.

Избор на Октопод

В по-голяма част от България октопода пристига замразен. В част от Южна България може да бъде намерен и пресен внос от Гърция, но за по-голяма част от България се предлага размразен.

Октопода, както всички храни известни като морски дарове, трябва да бъде избиран правилно, защото се разваля изключително бързо. Гръцките рибари, обясняват, че очите на октопода са прозорец към неговата същност. Очите на октопода трябва да са прозрачни.

Втория признак за качеството и годността на октопода това трябва да бъде неговия цвят. В необработен вид, октопода не е в силни и ярки цветове по-скоро е белезникъв.

Преди да вземете октопода помолете продавача да ви покаже краищата на животното, НЕ ТРЯБВА да има черни петна, когато го повдигне огледайте повърхността на на октопода, тя не трябва да бъде разкъсана.

Кои части на октопода се ядат ?

На практика от октопода се яде всичко, пипалата и главата. Ако приготвите правилно това главоного е много вкусно и крехко. Месото е нежно, но разбира се само ако е правилно приготвено.

Как да приготвим октопод
Ако сте си купили замразен октопод, първо е нужно да го размразите. Това задължително става на стайна температура. Не бива да използвате други техники, като размразяване в микровълнова или чрез гореща вода.

Размразеният октопод трябва да бъде много добре измит с вода използвайте ръцете като стискаме пипалата и дърпате надолу, за да премахнете слузта, която покрива животното. Ако приготвяте октопод за първи път, може отначало да ви е леко гнус, но резултата ще си заслужава!

Почистването на октопода по принцип се прави след като се свари. Защото рязаеното му с нож е доста трудно. Все пак ако е достатъчно голям може да се опитате да свалите кожата с остър нож.

В част от търговската мрежа, дори се продава вече предварително почистен октопод. Но, ако вашия не е. То е нужно да отстраните – червата, очите и устата.

Готвене на октопод

Термичната обработка на октопода е тънкия момент. Ако тука изпуснете нещата от контрол, месото на главоногото ще стане жилаво (като подметка) и ще бъде неприятно за консумация.

Стъпка 1: Подгответе голяма тенджера, която може да поеме целия октопод, ако вашия е голям и не се събира в тенджерата, може да отрежете пипалата и така ще спестите малко място.

Стъпка 2: Водата трябва да заври, след което три последователни пъти октопода се потапя за кратко във врящата вода и след това веднага се стресира със студена вода. След третия път ще видите, как месото на мекотелото вече е втвърдено.

Стъпка 3: Във водата в тенджерата поставете най-добре морска сол, но ако нямате може и обикновена готварска сол. При приготвянето на повечето главоноги може да добавите малко целина, дафинов лист, винен оцет, а според някои готвачи е добре да се добавят и две коркови тапи (разбира се ако са от истински корк)

Стъпка 4: Октопода се връща във водата, като температурата на котлона се намалява.

Варенето на октопода е тънкия момент, за да стане месото вкусно и крехко. Обикновено за малките октоподи е нужно да се варят само 7 минути, за по-големите около 20, а за наистина големите около 30 мин.

Препоръчваме ви периодично да проверявате крехкостта на месото на октопода, може да използвате клечка за зъби или шиш. Необходимо е да се пробие тялото и ако клечката за зъби влезе без проблеми, тогава месото е сготвено.

Стъпка 5: може да приготвите след това октопода по най-вкусната рецепта, за която се сещате на мен най-много ми харесва на грил тиган.

И не забравяйте октопода е изключително полезно полезна храна. Известен е като естествен афродизиак, които стимулира либидото, както при мъжете, така и при жените. Добре е да се консумира при хронични болки в ставите и при проблеми със сърдечно съдовата или съединителната система!

Да ви е сладко!