Кайсии храната на българина

Кайсии храната на българина

Кайсии храната на българина
В средата на лятото по родните овощни градини зрее един от най-любимите плодове на малки големи – кайсии. Кайсиите се консумират предимно в сурово състояние, от тях се приготвят чудесни нектари, а редица хора ги добавят към сладка и други продукти.

Кайсии и витамини

Както всички плодове кайсиите са изключително богати на витамини. От съдържанието на витамини най-силно се открояват витамин А и витамин C.

В 100гр. кайсии се съдържат около 68% от препоръчителната дневна доза витамин А за възрастен човек. Ежедневното консумиране на кайсии през лятото води до подобряване и оздравяването на зрението. Витамин А помага за укрепването на ириса на очите, подобрява функциите на очния нерви. Витамин А е важен още за кожата и ако искате да имате красив тен през лятото ви препоръчваме да хапвате от този чудесен плод.

Други храни богати на витамин А са морковите. Въпреки големите ползи от витамин А е добре да имате в предвид, че прекаляването с витамин А може да доведе до заболяването авитаминоза.

Освен витамин А в кайсиите се съдържа и витамин C, той е естествен антиоксидант, който помага на организма да се бори със свободните радикали. Освен това повишава имунната готовност на организма.

Консумацията на кайсии се посочва като превантивна мярка в борбата с рак на гърдата и рак на кожата, тази хипотеза все още не е научно доказана, но все пак ви препоръчваме да си похапвате кайсии през летния сезон.

Кайсиите са много полезни за красивата и стройна фигура на жените. В 100 грама кайсии се съдържат плодови захари и киселини, които са полезни при различни диети за отслабване. В същото време голямото количество витамини, прави кайсиите като мощно добавяно средство във всяка диета за красота.

Кайсии