Живата бира е полезна

Живата бира е полезна

Живата бира е полезна
Бирата е една от най-често консумираните алкохолни напитки по целия свят. В България също се наблюдава традиция в консумацията на тази напитка. Много хора, които държат на външния си вид обаче подминават това питие, защото му се носи лоша слава като напитка, която води до т.нар. Бирено коремче.

Бирата се приготвят от хмел или етерични масла от хмел. Освен хмел в бирата в резултат на ферментационни процеси се съдържат и други съставки. Една от тях е например пренилнарингенина. Това е най-мощният фитоестроген познат на хората. Пренилнарингенина е ценен за жените, които са в менопауза. Структурата на пренилнарингенина наподобява тази на естрадиола.

Във всяка бира била тя жива или нормална бира се съдържат и органични киселини. Сред добре застъпените са лупулоновите и хумулоновите киселини. Те действат отпускащо и релаксиращо. На това се дължи и причината след първата бира да ни се доспи. От всички алкохолни напитки познати на човека в бирата се съдържа най-голямо количество от тези две киселини. Все пак след втората бира вече не ни се спи. Причината за това е увеличеното количество на алкохола в кръвта.

Какво представлява живата бира ?

В процеса на производство и ферментация на бирата се използва мая. Известна още като бирена мая. Бирената мая представлява дрожди, които разграждат малтозата до глюкоза, а в следващия етап на производство на бира глюкозата се трансформира до етанол (чист алкохол). Дрождите по време на ферментацията синтезират и голямо количество полезни вещества за човека. Живата бира е изключително богата на витамини от групата на Б комплекс и различни микро и макро елементи.

В следващия етап на производство на бирата следва филтрация. При нея голяма част от ценните за здравето на хората вещества се премахват. Това води до избистряне на напитката и подобрява вкусовите и качества. Живата бира не се филтрира, не съдържа консерванти и е изключително полезна.

От къде да си купим жива бира
Живата бира обикновено не се бутилира, тя се произвежда на място и на място се консумира. В България има малко заведения и то предимно в по-големите градове, където предлагат наливна жива бира. Разбира се и цената и е по-висока, но определено си заслужава. Много често живата бира е сравнявана с прясно изцедения сок от портокал и този от кутия.

Бирата и биреното коремче
На бирата се предава от дълги години, неприятна та слаба на средство с което човек може да изгуби добрата си фигура. Истината е, че в 500мл. бира се съдържат едва 220ккал. а в живата бира 250ккал. Консумацията на една или две бири се равнява на изяждането на едно парче торта. Причината за появата на биреното коремче не е самата бира, а по-скоро от злоупотребата с нея и най-вече на придружаващите храни, които се консумират с всяка студена бира, а имено пържени картофи или цаца, храни с голямо количество мазнини, за да се предпазите от биреното коремче, е добре да ограничите тези храни.

И запомнете без значение дали пиете Жива бира или обикновена, важното е да е споделена с приятна компания!

Жива бира