Храни подходящи за диета

Храни подходящи за диета

Професионалните диетолози знаят, че диетата не е глад или лишение на храна, а точно обратното добавяне на разнообразна храна в менюто на хората, за да получат пълноценен приток на основни хранителни вещества – белтъци, въглехидрати, мазнини, минерали и витамини. Човек не може да се лиши от приема на който и да е от тези хранителни елемента, дори и да е на диета за отслабване. От първостепенно значение за хората е да разберат, че за да постигнат резултати с диета тя трябва да е на първо място здравословна.

Най-важни в храната са белтъците

От всички хранителни вещества от първостепенно значение за здравето и правилното развитие на хората са белтъците. За хора с нормално ежедневие е прието, че човек се нуждае от 1.5-2гр. белтък на килограм живот тегло т.е. ако тежите 50 килограма всеки ден е нужно да си набавяте с храната поне 75-100гр. протеин. За да имате пълноценно здраве във вашата диета добре е източниците на протеин да са с различен произход. Растителния протеин се приема като ниско качествен, защото не съдържа незаменими аминокиселини. От растителните продукти най-богат на протеин е соята. От месото най-полезно е пилешкото, пуешко  месо и рибата. Млечните продукти са също ценен източник на протеин и най-вече на казеин. Това е бавно усвоим белтък, който се усвоява в рамките на 8 часа. Обикновено в диета се включва на закуска или след вечеря.

Мазнини в диетата

Много жени предпочитат да изключват всички храни, които съдържат мазнини от техния хранителн план. Това обаче също не е много полезно. Макар и от малки количества човек се нужда и от мазнини и най-вече от омега 3, омега 6 и омега 9 киселини, които се набавят, чрез мазнините. Тези омега мазнини имат важно значение за стените на кръвоносните съдове, намаляват нивата на холестерола и пр.

Разбира се има и т.нар опасни мазнини за това, когато съставяте своята диета и особено, ако целта на вашата диета е да постигнете отслабване е добре да изключите източници на мазнини като растително олио, свинско месо, тлъсто телешко, тестени изделия приготвяни в палмово масло, консумацията на растителни и животински бутер и масла.

Добре е да консумирате мазнини от риби особено от херинга, акула, риба тон. Те са богати на омега киселини.

Въглехидратите във всяка диета са важни

Ограничаването на въглехидратите трябва да става на база калориен прием. Без въглехидрати не може, дори и в строгите и тежки диети за отслабване, трябва да добавяте въглехидрати, защото това е горивото на организма. Разбира се има въглехидрати и въглехидрати. При съставяне на вашето меню добре е сутринта да заложите на бавно усвоимите въглехидрати от плодове, зеленчуци, мюсли и пр. А по-обед да приемете бързо усвоими въглехидрати – една лъжица мед, черен шоколад и пр. Защото на обед ще имате нужда от сили, за да доизкарате работния ден.

Как да съставим хранителния си план

Във вашата диета трябва да изчислите всеки един продукт колко калории ви доставя. След това преизчислете количеството калории, което сте приемали на дневна база в предните 10 дена и намерете средната стойност. Ако приемате по 2000 калории на ден, ако сте решили да съставите диета за отслабване трябва да намалите приема на калории с 250 за следващите 15 дена. Имайте в предвид, че 1 килограм подкожна мазнина съдържа 7000 калории. Не се препоръчва шоково намаляване на калорийния прием в диетата, защото това ще доведе до йо-йо ефект.

Ако искате да постигнете по-бързо отслабване добре е да започнете да изпълнявате упражнения, които да изгорят по още 250 калории на ден. Така дневната загуба ще достигне 500 калории. Така само за около месец ще успеете да свалите около 3 килограма мазнини.

Храни подходящи за диета