ХРАНИ КОИТО ПОДМЛАДЯВАТ

ХРАНИ КОИТО ПОДМЛАДЯВАТ

За да се предпазим от болести, бързо състаряване е необходимо да се храним здравословно. Това означава да включваме в менюто си разнообразни храни. Няколко храни обаче ни помагат да останем млади за по дълго време, те предпазват от сърдечносъдови заболявания, остеопороза и хроничен стрес.

Ето няколко хранителни продукта които трябва задължително да консумираме.

ДОМАТИ – Доматите са мощни антиоксиданти. Доматите намаляват риска от сърдечносъдови заболявания и са защита срещу оксидативен стрес. Фактът, че доматите са чудесен антидепресант, се потвърждава при италианците – те са най-веселите хора на света. Доматите регулират дейността на нервната система, това се дължи на  съдържанието серотонин, който подобрява настроението и нормализира обмяната на веществата.

ЛЕНЕНО МАСЛО – Лененото масло е полезно заради полиненаситените омега-3 мастни киселини. Според клиничните проучвания 40 гр. масло на ден могат да намалят риска от рак на гърдата и облекчават дискомфорта  по време на предменструалния синдром. Лененото масло подобрява еластичността и здравината  на кожата и косата.

ЗЕЛЕНАТА САЛАТА – Зелената салата запазва зрението, имунната система и костите. Зелената салата предотвратява остеопорозата и свързаните с нея фрактури. Препоръчва се да се хапват различни видове зелена салата : салата айсберг, роман, коралова маруля…. Те съдържат лутеин, полезен протеин, витамин С, калций.

ЗЪРНЕНИ ХРАНИ – Консумацията на зърнени храни подсигурява на организма разтворими фибри, които намаляват нивото на холестерола в кръвта. Зърнените култури имат високо съдържание на фитонутриенти, каквито се съдържат в плодовете и зеленчуците. Препоръчително е да се консумират зърнени храни 2-3 пъти дневно.

СЬОМГА, ПЪСТЪРВА, ХЕРИНГА – Норвежците са много устойчиви на стреса. Тайната се крие в това, че те консумират много от тези риби. Този народ притежава  здрава нервна система и не страда от депресия, тъй като в националната им кухня са залегнали много рибни ястия от норвежка сьомга, пъстърва и херинга.

ХРАНИ КОИТО ПОДМЛАДЯВАТ