Храни, които е добре да ядем, а ги подценяваме

Храни, които е добре да ядем, а ги подценяваме

Храни, които е добре да ядем, а ги подценяваме
Още в средата на миналия век, хората започнаха да гледат на храната не като източник само на преживяване и енергия, а като източник на здраве. В това отношение днес не е важно колко ядеш, а какво. Установено е че много храни помагат на организма да се преборва с различни болести, а други са по-склонни да навредят на организма (повишават холестерола, забавят метаболизма и прочие).

От друга страна съвременната хранителна промишленост с цел да представи храна с по-ниска себестойност и по-дълъг срок на годност добавят различни реагенти (оцветители, консерванти) които понижават качеството на храната, а някои дори ги правят опасни.

Ако сте почитатели на здравословното хранене тази статия ще ви е наистина полезна. В нея ще разгледаме няколко храни, които са полезни както за хората ценящи здравето си така и за хората, които искат да имат красиво тяло.

Извара
Изварата е храна с много високи хранителни показатели т.е. богата на протеин и сравнително малко въглехидрати и мазнини. Изварата се използва от спортистите и много жени, които са на диета за отслабване. Препоръчително е консумацията на сурватъчна извара, тя обаче не е много вкусна. С по-приятни вкусови качества е кашкавалената извара, но при нея хранителни вещества са в по-лош баланс. Изварата обикновено се консумира вечер след последното хранене или преди сън. Изварата е богата на казеин, който е бавно усвоим и трудно разградим протеин и по този начин осигурява достъп на организма до белтъци през цялата нощ.

Соя
Много от хората, когато чуят соя и започват да се мръщят, но соята е естествен заместител на месото в много страни. Тя се отличава с изключително високо съдържание на белтъци, което може да надмине 60%. Съдържанието на мазнини също е много ниско около 2-3% . Това прави консумацията на соя изключително важно за жените които са на диета за отслабване. Растителни фибри, които се съдържат в соята водят до намаляването на чувството за глад. Недостатъка е трудно усвоимите белтъци, целулозата, която се съдържа в соята при продължителна употреба може да забави и затрудни храносмилането в стомаха. Препоръчително в хранителния режим на деня да се включи не повече от 120-150грама соя.

Риба

В много от западните страни риба се консумира поне 2-3 пъти седмично. За съжаление в много семейства в България риба се консумира само на специални празници и най-вече на Никулден. Рибата обаче е изключително полезна съдържа около 20% белтъци и 5% мазнини. Мазнините обаче са от особена група наричани омега мазнини. Тези мазнини се различават коренно от останалите животински мазнини и най-интересното е че омега 3 и омега 6 мазнините доказано подпомагат  отслабването, спомагат за образуването на различни коензими и пр.

Авокадо и нахута (леблеблия) са други хранителни продукти, които са малко употребявани в нашата родина, а имат изключително високи хранителни качества. И двата растителни вида са богати на минерални вещества и зареждат организма изцяло с микро и макро елементи.

По правилата на всяко здравословно и рационално хранене е добре да се включват различни източници на хранителни вещества. Поради тази причина ви препоръчваме поне веднъж седмично да се питате да си набавяте полезни вещества от горе изброените храни.