Храни богати на желязо

Храни богати на желязо

Желязото е много важно за нашия организъм. Намалените му количества водят до заболяването анемия. Лечението на желязо зависимата анемия е много трудно и продължава с месеци, а при много хора дори с години. За да се предпазим от анемия е нужно да си осигурим ежедневен прилив на желязо.

Човек може да си набави желязо с помощта на таблетки и различни видове хранителни добавки. Това се налага обаче само за хората, които страдат от анемия, за здравия човек е достатъчно да консумира правилна храна. Ето няколко храни, които са богати на желязо.

Сладки картофи
Сладките картофи са не само вкусни, но са и богати на желязо. Във всяко едно домакинство поне веднъж седмично се консумира картофи. Ако консумирате картофите варени или печени заедно със здравословна зелена салата. Това ви гарантира един много силен приток на желязо

Спанак
По-правило повечето тревисти храни съдържат изобилие от желязо и са задължителни за хората страдащи от анемия. Спанака е един от първенците. Челното място се дели освен от спанака и от копривата.

Овес
Овесената каша освен чудесна и предпочитана закуска тя е и богата на желязо, здравословния ефект върху вас само от една купичка сутрин овесена каша е невероятен. Овеса е богат не само на желязо, но и на редица други вещества като магнезий и калий осигуряващи здрави нокти и красива коса. Овесената каша с плодове осигурява приток на полезни витамини и по този начин укрепва вашия имунитет.

Храни богати на желязо