Храна за след тренировка

плодАко сте прекарали час или повече във фитнес залата, ако сте се изпотили добре, то след тренировка задължително трябва да се насладите на някоя вкусна и здравословна храна или на здравословна напитка. Много от трениращите жени споделят, че след тренировка храната има уникален вкус, който не може да бъде усетен в нито едно друго състояние на организма. Приемането на плодови или протеинови шейкове, здравословна и полезна храна след тренировка е изключително важно. С това се постига запълване на аминокиселиния състав на организма и по този начин поддържате здраво и силно тялото си, предпазвате се от йо-йо ефекта и повишавате имунната си защита.

За да бъде пълноценна храната ви след тренировка трябва да е богата на белтъци, с ниско съдържание на въглехидрати и обикновено е добре въглехидратите да са бързоусвоими, а съдържанието на мазнини да е сведено да минимум.

Шоколадово-млечен шейк
200 мл. вода
1/2 чаша коксово мляко
1с.л. мед
1с.л. како (най-добре натурално)
половин чаша кисело мляко с ниска масленост
канела на вкус

Всички съставки се поставят в блендера едновременно, може да добавите 2-3 бучки лед в горещите месеци. Ако решите може да приготвите и мус, за целта просто не слагайте вода.

Мохито шейк
2 лайма
1 ч. вода
4 кубчета лед
1 с.л. мед
1 мерителна лъжица протеин на прах
листа от мента

Изцежда се сока от лайм, след това сока и всички останали съставки се смесват така, че да се получи хомогенна смес.

Храна за след тренировка