КАК ДА СЕ ХРАНИМ ПРЕЗ ЗИМАТА, ЗА ДА ПОВИШИМ ИМУНИТЕТА СИ

zima hrana

Имунната  ни система трябва да е достатъчно силна, за да се справи с всички бактерии и вируси около нас.

Консумацията на богати на определени вещества храни е добър начин да останем здрави – особено през сезона, когато повече от 200 вируса витаят във въздуха. Силната имунна система е най-добрата защита срещу патогенните организми, които могат да ни разболеят. За щастие има храни, които може би са всичко, от което се нуждаете, за да останете здрави през зимата.

 

Това са:

 

РИБА И МОРСКИ ДАРОВЕ – За силна имунна система консумирайте поне два пъти седмично  риба. Подходящи са сьомгата, херингата, скумрията. Омега-3 мастните киселини са известни с положителния си ефект върху имунната система и с това, че намаляват възпалителните процеси в организма. Те увеличават също така дейността на белите кръвни телца, които поглъщат проблемните бактерии.

 

ЗАЛОЖЕТЕ НА ПРОТЕИНИТЕ – Цинкът, минерал които се съдържа в изобилие в различни месни продукти като телешки черен дроб, телешко и агнешко месо, действа с протеините си за подсилване на имунната система. На практика определени видове клетки, включително и белите кръвни телца, не могат да функционират без цинк. Протеини може да си набавите и от пилешкото месо, рибата, яйцата. Ако сте вегетарианец, може да си набавяте цинк от пълнозърнестите храни.

 

КОНСУМИРАЙТЕ ЛИСТНИ ЗЕЛЕНЧУЦИ ВСЕКИ ДЕН – Зелето и спанакът са отличен източник на витамин Д, които обикновено си набавяме от слънцето през лятото. Последни проучвания показват, че витамин Д предпазва също от кашлящи колеги, а по-високите дози се използват успешно за лечение на някои сериозни болести като остеопорозата и множествената склероза.