Храната по време на жегите

Храната по време на жегите

През лятото в града сякаш въздухът не ни достига. Жегата изтощава организма, а потенето допълнително усложнява и го лишава от редица полезни вещества. Обикновено специалистите ни препоръчват да пием много вода, да носим дрехи от естествени материали и през обедните часове да се крием на сянка. Но можем да си помогнем и с начина на хранене. Да понесете по-лесно летните жеги ще ви помогнат 5 вещества – антиоксиданти. Освен това те са полезни за фигурата ви, ще ви помогнат да свалите излишните килограми. Ето кои са тези вещества и с кои храни можете да си ги набавите.

ВИТАМИН С И Е

Норма – 75-100 мг. и 15 мг. на ден.

Защо са необходими – Смятат се за най-силните антиоксиданти. Витамин С укрепва стените на кръвоносните съдове и има лек обезводняващ ефект. Витамин Е нормализира менструалния цикъл и подобрява външния вид на кожата. Двете вещества препятстват преждевременното стареене и подобряват обмяната на веществата.

Източници – френско грозде /100 гр. плод – 150 мг. витамин С, царевично олио /в 100 мл. – до 80 мг. витамин Е/.

ФЛАВОНОИДИ

Норма – 250 мг. на ден / в това число и 100 мг. катехини/.

Защо са необходими – Тези вещества пречат на отрицателното действие на свободните радикали, които се образуват в организма от негативното влияние на околната среда /например лоша екология/. Когато попаднат в организма, флавоноидите укрепват имунната система, зареждат ни с енергия и способстват за насищането на тъканите с кислород.

Източници – зелен чай – /в една чашка – до 100 мг. катехини/

ИНДОЛ – 3 – КАРБИНОЛ

Норма – 50 мкг. на ден

Защо е необходим – Способства за нормализиране на холестериновата обмяна в организма и е подходящ за профилактика на рак на гърдата. Заедно с антиоксидантите подобрява обмяната на калция и нормализира хормоналния баланс.

Източници – броколи, листна салата.

ЛИПОЕВА КИСЕЛИНА

Норма – 30 мг. на ден

Защо е необходима – Оказва липотропен ефект – подпомага разграждането на мастните клетки. Участва в обмяната на антиоксидантите и поддържа нормалното ниво на естествения доставчик на кислород в клетките – хемоглобина.

Източници – телешки бъбреци, спанак, ориз.

ХОЛИН

Норма – 3000-3500 мг. на ден

Защо е необходим – Защитава черния дроб и има прочистващо действие. Особено полезен е за хора, които се хранят със суха храна. Отлично профилактично средство при заболявания на стомашно чревния тракт.

Източници – телешки черен дроб, яйца, свинско месо.

Храна