Елда - храна за здраве

Елда - храна за здраве

Елдата е сравнително слабо популярна храна в България, но тя е изключително полезна. Много от хората наричат елдата като зрънца за милиони. Освен, че е изключително богата на витамини и минерали елдата е незаменима храна за всяка жена, която поддържа фигурата си и спортува активно. Специалистите разделят елда на три основни вида: татарска, обикновена и многогодишна.

За родина на тези здравословни зрънца се смята Индия, но елда е най-популярна в Руските федерации, където е позната още като гречка.

Елда и нейната история

Култивирането на това растение става още преди над 6000 години в Азия. За родина на това растение се приема Индия, там е наричано черен ориз, в други страни го наричат и черна пшеница. В началните години, до европейското средновековие елдата е популярна главно като храна за бедните прослойки на обществото.

Популярността на елдата в Европа се дължи главно на Франция, където била тачена заради “вълшебния” мед, който давали пчелите от това растение. Освен, че медът бил много вкусен се смятало, че е бил много ефективно средство за борба срещу грипа и настинката.

Хранителен състав
Както вече споменахме елда е много полезна при здравословните режими на хранене. Мазнините, които се съдържат в 100г продукт са едва 3%, Зърната на елда са бедни на захари по-малко от 2%, а протеина,който може да си набавите от 100грама елда е около 15%. Растението може да ви осигури и над 1гр. фибри, които са важни при спазването на диета. От витамините много добре представени са витамин А, витамините от група Б, витамин Е и PP. Минералите, които ще си набавите ако редовно консумирате за закуска елда са – желязо, калций, фосфор, цинк и магнезий. Едно от най-големите предимства на елдата е липсата на глутен, което още веднъж затвърждава ползите от елдата във вашата диета.

Как се консумира елда

Най-разпространения метод за консумирате на елда е под формата на каша, но също така зърната от елда са много приятни и вкусни като добавка към ястия от месо и риба, зеленчуци и ориз, а също така и към супи.

Ползи за здравето при консумация на елда
От хранителната стойност на зърната на елда се вижда, че тя е богата на протеин и бедна на мазнини, което я прави отлична храна за активно спортуващи хора, които искат да качват мускулна маса или просто да отслабват.

Високото съдържание на магнезий (около 85мг в 100 гр. една купичка елда) помага като профилактично средство срещу високите нива на холестерол, укрепва сърдечната система. Тази храна е много полезна за хипертониците.

Цинка в растението спомага за здрави нокти и коси, кожата също сияе е, а високите нива на флавоноиди се борят успешно със стареенето на клетките. Редовната консумация на елда, може да ви помогне да запазите лицето си без бръчки по-дълго време.

Високите нива на желязо о лецитин спомагат функцията на черния дроб, помагат му по-лесно и бързо да се бори с токсините.

Въпреки многото ползи, от елда, трябва да споменем и факта, че в някои случай консумацията на зърна от елда води до появата на алергични реакции у хората.

Елда