ЕКСПРЕСНА ДИЕТА

 dietiЩО Е ГЛИКЕМИЧЕСКИ ИНДЕКС?

Искате бързо да отслабнете, а все не се получава. Тогава опитайте тази експресна диета, която ще ви помогне да свалите 4-5 килограма за седмица.

Тя се нарича още Гликемически индекс /ГИ/, тъй като се основава на употреба на продукти с нисък ГИ.

 

ПРОДУКТИ С НИСЪК ГИ 50 И ПО МАЛКО: Те бавно се усвояват и бавно отдават енергия. От тях могат да се консумират по-големи количества.

 

ПРОДУКТИ СЪС СРЕДЕН ГИ СА ОТ 50 ДО 100:  Те се усвояват и отдават енергия със средна скорост.

 

ПРОДУКТИ С ВИСОК ГИ СА НАД 100: Бързо се усвояват и бързо отдават енергия.

За улеснение може да използвате данните за ГИ на някои продукти: зелената салата 15, лимони 15, домати 15,  гъби 15, кефир 18, соя 20, фъстък 21, фасул 27, вишна32, плодова захар 32, грейпфрут 36, леща червена36, мляко 39, леща жълта 41, боб 42, леща зелена 42, грах варен 45, йогурт натурален 51, круши 53,  фиде 53, сливи 55, ябълки 54, риба 54, ябълков сок 58, бели спагети 59, праскови 60, пъпеш 60, цвекло 65, черен хляб 65, грозде 66, сок от ананас 66, мюсли със захар 70, черен шоколад 70,  консервиран грах 60, картофено пюре 100, моркови 101, бял хляб 103, диня 103, фурми сушени 103, чипс 107, понички 108, вафли 109, крем карамел 110, картофи 118, царевични пръчици 119, ориз 128, глюкоза 137.

Не е необходимо да смятате калории ежедневно, но е редно да проучите списъка с продукти и да не консумирате таива с ГИ над 50. Така ще постигнете целта си и ще отслабнете значително бързо.

 

СПАЗВАЙТЕ СЛЕДНИТЕ ПРАВИЛА:

 1. КОНТРОЛ НА НИВОТО НА КРЪВНАТА ЗАХАР – Ако вашите хранения се състоят от продукти, които бързо се усвояват, това води до резки колебания в кръвната захар. Ефект върху теглото имат продуктите с малък ГИ, защото физиологическият ефект от тях е бавно, постепенно покачване на кръвната захар, а после продължителното задържане на нивото й. Накрая тя преминава в бавен и постепенен спад. Така вие ще изпитвате чувство на продължителна енергичност, сила и удовлетвореност, усещане за ситост, а в действителност сте поели по-малко калории.
 2. УПОТРЕБА НА ПРАВИЛНИТЕ МАЗНИНИ – Хора с нормална обмяна на веществата трябва да покриват ежедневните си калорийни нужди с 30% протеини и 40% въглехидрати. Това отговаря на около 80 грама мазнини дневно при мъжете и 65 г. при жените. По време на диетата дневният прием на мазнини трябва да е 20%.
 3. ПОВЕЧЕ ДВИЖЕНИЕ – Ежедневната разходка с енергични крачки оползотворява достатъчно количество енергия и е още един начин да бъде стабилизирано нивото на кръвната захар и да се държи под контрол апетита.
 4. ПРИЕМАЙТЕ НУЖНИТЕ ДОБАВКИ – Витамините С и В подпомагат изгарянето на мазнините. Хромът влияе върху контрола на захарта в кръвта. Цинкът ускорява обмяната на веществата. Важно е да се приемат ежедневно комплекси от витамини и минерали.
 5. СПРАВЯНЕ С АЛЕРГИИТЕ – Хранителните алергии са основна причина за подутия стомах, причиняват задържане на мазнините и възникване на целулит. Ако правилно определите причинителя на алергия у вас, бързо ще се отървете и от излишните килограми.
 6. ЯЖТЕ ЧЕСТО И МАЛКО – Добре е да се храните 5-6 пъти на ден. Три основни хранения – закуска, обед  и вечеря. Още 2-3 допълнителни – втора закуска и следобедна. Последният прием на храна трябва да е най-късно 2-3 часа преди лягане, а количествата да са малки.
 7. ПИЙТЕ ПО ПРАВИЛАТА – Някои напитки повишават нивото на захарта, затова е добре да пиете само по чашка кафе на ден и два чая. Ако това е недостатъчно за вас, може да консумирате кафе и чай без кофеин. Газираните напитки и алкохолът са забранени. Задължителни са по 8 чаши вода на ден.

 

ПРИМЕРНО МЕНЮ ЗА ПЪРВА ФАЗА:

 1. ВАРИАНТ
 2.  1– първа закуска –  чай без захар, ръжен сухар със сирене
 3. – втора закуска  – ябълка
 4. – обяд – зеленчукова супа, парче печени или варено месо, зелена или зелева салата.
 5. – следобедна закуска – 200 гр. обезмаслена извара или 125 г. кисело мляко
 6. – компот без захар или запечени плодове
 7. ВАРИАНТ 2
 8. – първа закуска – чай или кафе, 15 гр. черен шоколад
 9. – втора закуска – обезмаслено кисело мляко
 10. – обяд – зеленчукова супа, парче печена или варена риба, доматен сок, препечена ръжена филийка
 11. – следобедна закуска – плодова салата
 12.   вечеря – сварена елда, ябълка или круша.

Всъщност комбинирайте храните по свой вкус, но помнете, че ГИ трябва да е под 50.

Диета