ЛЕЧЕБНИТЕ СВИЙСТВА НА ДИНЯТА

диняДинята е източник на пектинови вещества, растителни влакна /фибри/, витамин – А, В1, В2, В9,С,РР, както и на манган, никел, желязо, магнезий и калий.

Динята подобрява процеса на смилане и усвояване на храната. Фибрите й  действат много добре на стомашната микрофлора.

Фолиевата киселина, която се съдържа в динята, има важна роля при профилактиката на сърдечно-съдовите заболявания. Тя участва в синтеза на аминокиселините и в процеса на кръвообразуване, като регулира обмяната на течности в организма.

 

Динята е прекрасно диуретично средство и помага при заболяване на бъбреците и черния дроб. При камъни в бъбреците, цистит и нефрит трябва да се приема с храната до 2 -2,5 кг. диня. Под влияние на веществата, съдържащи се в плода, солите преминават в урината и се изхвърлят от организма.

Консумацията на диня спомага за премахването на холестерина от организма, следователно динята е много полезна при хипертония и атеросклероза.

Сокът от диня помага при висока температура. Динята е полезна при анемия, защото фолиевата киселина съдържа соли на желязото.

При ангина гаргарата с динен сок облекчава възпаленото гърло.

Консумацията на диня се препоръчва срещу отоци при сърдечна недостатъчност и за тонизиране на сърдечната мускулатура.

Диненият сок облекчава и лекува при изгаряния на кожата.

Динята е много полезна особено, след прекарано дълго и продължително заболяване. В този случай се  препоръча консумацията на динен мед.

 

ДИНЕН МЕД 

Приготвя се от добре узрели, сладки дини. Меката част се изстъргва и се изцежда през сито, а после през два слоя марля. Полученият сок се вари до кипване, като непрекъснато от него се маха пяната. После отново сокът се прецежда и се вари на слаб огън. ‘’Медът’’ е готов когато сокът намали 5-6 пъти първоначалния с обем. /Диненият ‘’мед’’ не се препоръчва на хора, страдащи от захарен диабет и киселини в стомаха/.

Семената на динята притежават противоглистни свойства. Те се използват за лечение на чревни паразити и за профилактика срещу глисти. На 1 литър вода се слагат 100 гр. смачкани семена от диня. Варят се 45 минути на среден огън, след това течността се прецежда. От нея се пие три пъти на ден 200 мл.

При колити се препоръчва настойка от динени кори. Петдесет грама сушени динени кори се заливат с ½ литър вряла вода и настойката се оставя да се охлади. От нея се пие по ½ чаша 4-5 пъти на ден.

За общо пречистване на организма от токсини се препоръчва ‘’динен глад’’ Тази диета се прави по следния начин – 3-4 дни се консумират само дини и черен хляб. Интензивното отделяне на урина през този период промива бъбреците и пикочните пътища.

 

МАСКА ЗА ЛИЦЕ С ДИНЯ

Един голям резен студена диня се почиства от семките и се смачква. Нанася се на кожата на лицето. Маската се оставя да действа 15 минути, след което се измивате.

Диня