ДИЕТА ЗА ДНИТЕ НА СТРОГИ ПОСТИ

ДИЕТА ЗА ДНИТЕ НА СТРОГИ ПОСТИ

Лекарите смятат, че постенето е много полезно за организма – то стабилизира работата на имунната  и хормоналната система, влияе благоприятно на храносмилателните органи, премахва излишните килограми и ви дарява с енергия. Организмът получава необходимото количество полезни вещества и няма да изпитва нужда от нищо.

Постенето е прекрасна профилактика на целулита, защото за няколко седмици се налага да откажете цигарите, алкохола, пушените и тестени подукти.

Освен алкохола и никотина, през дните на постене са забранени и животинските продукти – месо, риба, мляко и яйца, както и бомбоните, хлябът с мая, баничките и майонезата. Затова обаче са разрешени зеленчуците, плодовете, гъбите, ядките, сухарите.

Два пъти в седмицата може да си позволите да ядете риба и да си пийнете червено вино – в дните на големите църковни празници.

През време на постите се ограничава не само употребата на белтъчна, но също и на мазна храна, което помага на организма по бързо да отделя жлъчния сок. В дадения случай жлъчните пътища в организма работят в хипертонус, а след връщане към нормалното хранене се получава съкращаване на жлъчния мехур и отделяне на на застоялия жлъчен сок. Мазните продукти и яйцата, които се връщат в менюто след приключване на постите, са много добро натурално средство за отделяне на  жлъчния сок. Но хората които страдат от камъни в жлъчката трябва да внимават, не е изключено през този период да получат пристъп.

Постещите наблягат на растителните белтъчини, които най-вече се съдържат в гъбите, в бобовите и соевите продукти. Натуралните соеви белтъчини са истински заместители на рибните и местните продукти. Б тях се съдържа голямо количество от необходимите аминокисилини. Затова точно тези растителни белтъчини лесно могат да избавят организма от белтъчното гладуване.

Относно проблемите, които понякога възникват при отказ на някои ястия, можем да кажем, че основно това е нарушение на усвояването на естествените мастноразтворими витамини. Например витамините А, Д, Е. Желателно е да ги приемате отделно. Освен това, този, които пости, може да получи обостряне на заболяванията, които има, както и проявяването на симптоми на болестите, които по рано са протичали скрито.

Относно режима на хранене тук мнението на медиците се различава от това на църквата. Според църковните норми трябва да се приема храна един път на ден. Но лекарите не са съгласни с това твърдение, те препоръчват да се храните редовно. В този случай на помощ могат да ви дойдат соевото мляко и прясно изцедените  сокове. Диетолозите смятат тези продукти за храна, а не за напитки.

Дори и да не сме религиозни, постите могат да ни помогнат да организираме нашата диета и здравословно хранене.

Подредете менюто си според вкуса си – с много плодове и зеленчуци на пара, не допускайте усещане  за глад.

КАКВО ДА ЯДЕМ КОГАТО ПОСТИМ? – Има три вида вегетарианство – първият и най-малоброен е вегитарианството по здравословни причини. Рядко се среща, но все пак го има – налага се поради алергични реакция срещу наситените аминокиселини, които се съдържат в месата.

Вторият вид вегитарианство е ‘’временно’’, тези които не ядат месо заради различни диети.

Най-голяма група вегитарианци е поради религиозни причини. Всички крайни поклонници на този вид хранене са заплашени от недостиг на минерали и протеини. Затова специалистите не препоръчват вегитарианството. Но ако сте решили да направите  временна диетична програма за пречистване на организма, започнете след като се запознаете с принципите на диетата.

Всеки ден между основните хранения консумирайте някакъв плод, за препоръчване е да е един и същ за деня. Яжте сурови зеленчуци без ограничения през целия ден като основно ястие. Като подправка използвайте кисело мляко или малко ябълков оцет. Веднъж на ден може да използвате и готов соев сос. В периода на диетата поне два дни си приготвяйте зеленчуци на пара. Те ще бъдат вашето основно ястие.

Включете в менюто си зеленчукови супи

По време на диетата си отделете ден, през който ще останете само на зърнена храна и сухи плодове. Можете да си направите микс от част зърна, част сухи плодове и трета част от ситно нарязана ряпа, целина или морков.

Осигурете си за  всеки диетичен ден порция кисело мляко или 100 гр. бяло сирене.

За една седмица изяжте 3 варени яйца.

Планирайте диетата си за три седмици, или плътно 21 дни. Ако този срок не ви затрудни, може да я продължите, но не повече от 50 дни общо. Предварително според сезона определете менюто си за следващите три дни, така, че да ги направите максимално разнообразни.

За зеленчуковите супи и зеленчуците на пара може да използвате замразени продукти, но никога не от консерви. В порциите със зърнени храни може да включите овесени ядки, тиквени семки, бадеми, сух грах, жито, просо, ечемик.

Част от тях може да поемете и леко сварени или накиснати от вечерта в топли води. За подправка използвайте кисело мляко – например с овесени ядки. Сухите плодове също може да поемате, предварително накиснати в топла вода от вечерта.

ДИЕТА ЗА ДНИТЕ НА СТРОГИ ПОСТИ