Диета за отслабване на Дюкан

Диета за отслабване на Дюкан

Тази диета е изключително популярна, както сред VIP личностите на България така и сред обикновените хора. Самата диета носи името на своя създател д-р Пиер Дюкан, който е френски диетолог специалист в областта на правилното хранене. На името на Дюкан има няколко диети за отслабване. В тази ще ви представим неговата диета съставена от 4 фази.

Какво представлява диетата “Пиер Дюкан”?

Най-грубо казано диетата за отслабване на Дюкан е протеинова диета съставена от четири фази. Всяка от фазите има свое изискване към количеството и качеството на храната. Популярността на диетата на Дюкан произтича и от факта, че този хранителен режим, за разлика от много други след приключването си не води до така наречения ефект на йо-йо (връщане на килограмите).

Диетата на Дюкан – Фаза на протеинова атака

Това е първата от четирите фази от диетата на Пиер Дюкан. През тази фаза се набляга на високо протеиновата храна сред силно препоръчителните храни от тази диета за отслабване са: птиче месо, извара, риба, морски дарове, прясно и кисело мляко, но обезмаслени. Продължителността на тази първа фаза от диетата на Пиер Дюкан е различна. Тя може да трае 3 или 7 дена. Продължителността на първата фаза зависи от резултатите, които искате да постигнете, колкото по дълго сте на фаза протеинова атака, толкова по-добри резултати ще постигнете в бъдеще т.е. ще свалите повече килограми.

Диетата на Дюкан – Консолидационна фаза

Тази фаза е ключова в целия режим на Дюкан. При нея хората, които изпълняват диетата започват постепенно да се връщат към нормалния ритъм на хранене. Тази фаза е важна тъй като заема ключова роля в борбата с йо-йо ефекта и ако не спазвате точните инструкции на тази диета за отслабване след края й, килограмите може отново да се върнат. Едно от основните правила при Консолидационна фаза е че са нужни поне 10 дена спазване на тази диета с връщане на “опасните храни” за всеки килограм изгубена телесна маса.

Диетата на Дюкан – Стабилизираща фаза

През третата фаза на Пиер Дюкан хората които спазват неговата диета се връщат към нормалния си ритъм на хранене, но не биват да забравят две основни и ценни правила. Всеки ден сутрин за закуска да консумират поне 3 с.л. овесен трици. Втория златен съвет на д-р Дюкан е в седмицата поне един ден да се отделя за протеинова диета.

Диетата на Дюкан – фаза четири

Последната фаза обхваща значително дълъг период. Към него се числи времето от края на диетата за отслабване до края на живота. Значително обемист период. При него е нужно да повтаряте диетата поне веднъж годишно или всеки път когато усетите нужда, че искате да постигнете отслабване.

В Диетата за отслабване на Пиер Дюкан са описани разрешени храни, който се препоръчват през всяка една от фазите. Дории и да не ги знаете на изуст, следвайте следната последователност. През първата фаза от диетата се консумират храни с висок протеин, през втората се въвеждат зеленчуци, в края и и плодове, През третата фаза от диета се въвежда и консумацията на сладко. През четвъртата се води отново нормален хранителен режим, но Ви препоръчваме да внимавате и да не преяждате.

Към диетата на д-р. Пиер Дюкан ние ще ви препоръчам и да започнете да спортувате, спората не е задължително да се прави във фитнес залата, достатъчно е да отделяте поне по 15-20 мин. всеки ден за да правите група упражнения подходящи и в домашни условия.

Диетата на Дюкан