ДИЕТА С ПЪПЕШ

пъпешПЪПЕШЪТ – ПОЛЕЗЕН ЗА ЗДРАВЕТО

Пъпешът е отличен източник на витамин С, съдържа и провитамин А /най-много е в оранжевите сортове/, витамини от В група, Е и др. Зелените и белите сортове са богати на калий. Пектиновите вещества са до 4,5%. В народната медицина консумацията на пъпеш се препоръчва при изтощение.

 

Пъпешът е изключително полезна храна за бременните  и жените които планират бъдещо майчинство, за деца и хора с с хронични заболявания, защото съдържа много фолиева киселина. Наричана още В9, тя стимулира образуването на кръвни клетки от костния мозък. Дневните нужди от ценният витамин се набавят само от 150 гр. пъпеш. Калият помага в борбата с отоците при сърдечно болните и за понижаване на кръвното налягане. Магнезият укрепва нервната система. Някои вещества в пъпеша стимулират отделянето на серотонин в мозъка – хормона на доброто настроение. Целулозата допринася за изхвърляне на вредния холестерол от тялото и подобрява храносмилането. Препоръчва се да се яде пъпеш при атеросклероза, хемороиди, болести на кръвта и сърдечно-съдовата система. Пъпешът е много полезен и при запек.

 

 НО ВНИМАВАЙТЕ – Не пийте вода и не яжте кисело-млечни продукти след похапването му, защото съчетанието  действа разхлабващо. Не се препоръчва консумацията на пъпеш от диабетици.

 

ДИЕТА С ПЪПЕШ

Диетата с пъпеш може да се спазва в продължение на 3-6 дни. За закуска, обяд и  вечеря се изяжда по ½ пъпеш. Диетолозите строго забраняват пъпешът да се смесва с други плодове или йогурт, разбита сметана и др. Тази диета ще ви помогне да се освободите от 3-4 излишни килограма.