Диета с плодове - захар в плодовете

Диета с плодове - захар в плодовете

Плодовата диета е една от най-лесните и същевременно вкусни и приятни за спазване диети. Много от диетите с плодове се използват за да се постигне отслабване. Един важен фактор свързан с плодовете и отслабването е наличието на захар в плодовете. Повечето специалисти твърдят, че плодовата захар е коренно различна от кристалната захар и до известна степен захарта от плодове е полезна за организма.

Истината е, че каквато и диета да направим ние не може да се ограничим от приема на калории и захар. Все пак това са основните източници на енергия за нашия организъм и при много строгите диети, приема на калориите трябва да бъде над определен минимум.

Захар в плодовете

С най-високо съдържание на захар от плодовете това е гроздето. Особено високо е съдържанието на захар в десертните сортове грозде. В сто грама прясно грозде се съдържат около 23 грама плодова захар. При сушените плодове на гроздето (стафиди) съдържанието на захар в 100 грама се увеличава почти двойно. Хора, които страдат от високо кръвно, диабет и др. болести трябва да внимават с консумацията на грозде, защото то повишава значително нивото на кръвната захар.

На второ място по съдържание на захар в плодовете поставяме цитрусовия плот банан. Той съдържа 18 грама захар в 100 грама. Съдържанието на захар и в този плод е високо, но той се препоръчва в много диети особено в диетата на спортистите, защото в бананите се съдържат високи нива на протеин, а въглехидратите му са с дълго разклонени вериги, което ги прави по-трудно усвоим.

Друг южен плод с високо съдържание на захар това е портокала. В 100 грама портокали се съдържат около 16грама захар. За разлика от бананите въглехидратите на портокалите се усвояват по-бързо, което ги прави идеална храна за закуска и не толкова подходяща храна за следобедна закуска и вечеря. Поради това, ако ще включвате този плод в плодовата си диета е добре да се съобразите с горната препоръка.

Родните ябълки са сладки и вкусни, но и са със значително по-ниско съдържание на захар от южните си събратя. Родните сортове ябълки имат около 10-13 грама захар в 100 грама продукт. Съдържанието на захар в ябълките зависи от сорта и степента на зрялост на плода – по-зрелите ябълки имат повече захар.

Сред най-диетичните и полезни за здравето плодове се подреждат ягодите и черната боровинка. От една страна съдържанието на захар в тях достига едва до 7 грама, а от друга изобилстват от полезни вещества за здрав и красив външен вид. Стимулират имунната система, а дори има данни, за черната боровинка, че помага в борбата с килограмите.