Диета с червено цвекло

Диета с червено цвекло

Червеното цвекло е зеленчук, който не се обича много от хората. Причината за това е специфичния вкус, а много от домакините се притесняват да приготвят различни салати с участието на червено цвекло, защото пигментите на цвеклото са много силни и остават трайни червени оцветявания по съдовете. Но червеното цвекло е изключително полезно както за малки така и за големи.

Ползите от червеното цвекло са изключително много. Това е зеленчука с най-мощно антиоксидантно действие. Пречистването на черния дроб от токсини е толкова силно, че в началните дни от приема на червено цвекло в големи дози може да почувстваме отслабване на духа, намален тонус и прочие. За да не се наблюдава този страничен ефект е много важно да се процедира правилно и дозирано с този зеленчук.

Червеното цвекло е естествен азотен бустер, който повишава количеството на азотния оксид в кръвта, а това от своя страна подобрява кръвооросяването. Това е изключително полезно за подобряването на паметта, ако страдате от студени стъпала консумацията на червено цвекло може да подобри доставянето на кръв в областта на краката по този начин да ви защити от настинка и грип.

Червеното цвекло се препоръчва още и при различни болести като желязо дефицитна анемия, хипертония, цироза на черния дроб и прочие.

Как да се консумира червеното цвекло
За да се проведе правилна диета с този зеленчук е нужно да има правилно приготвяне. Ако искате да проведе диета за прочистване от токсини и да дадете нов живот на черния си дроб, тогава е добре да пиете прясно изцеден сок от червено цвекло. За да бъде вкусен и полезен е добре да започнете консумацията на червено цвекло 2 пъти на ден сутрин и вечер. Сока се приготвя в концентрация 1:3. 50 мл. сок от червено цвекло към 150 мл. сок от прясно изцедени моркови. През втората седмица съотношението между сок от цвекло и моркови се изравнява в съотношение 1:1.

Червено цвекло в салата е друг трик с който може да предложите този зеленчук на вашите деца, а и самите вие да го включите във вашата диета. Обикновено се прилага микс от зеленчуци като всички са настъргани. Може да ви предложим следния вариант:

Салта от цвекло
Настъргват се в съотношение 1:1:1 червено цвекло, моркови и ябълки. И трите съставки се смесват добре. Не се добавя друг дресинг към салата, може да добавите сок от лимон, но това е само при нужда. Уникалния вкус ще се хареса и най-претенциозните.

Диета с цвекло