Диетата на Дюкан за начинаещи

Диетата на Дюкан за начинаещи

Може би сте чували за диетата на Дюкан. Тя се появява за първи път преди 10 години като част от книгата за диети на Дюкан. Тази диета е известна още и като кетогенна диета и се предоставя като начин за лечение на хора, които страдат от затлъстяване. Основно внимание се обръща към белтъците в които според много специалисти се крие успешното отслабване на мъже и жени преминали през диетата на Дюкан. В основата и на четирите фази на тази диета стоят храненето на с протеини, много вода и задължително минимум 20 минути на разходки.

Автора на диетата споделя, че успеха на неговата диета се крие именно в лесната и достъпна всеки човек заетост и хранителен режим. През първата фаза от диетата на Дюкан може да се губят до 1 килограм на ден! Но по-важното е че хората които преминават през неговата диета придобиват знания и дисциплина за хранене.

Преди да започнете диетата на Дюкан трябва да ви предупредим, че е възможно да доведе до някои нежелани странични ефекти върху вашия организъм като примерно появата на запек, лош дъх, бързо измаряне, изсъхване и напукване на устните.

Дюкан и храна

Както вече бяхме споменали диетата на Дюкан се състои от четири фази. През четирите фази има и някои разлики около храните които могат да се ядът и тези които са забранени. През първата фаза от диетата на Дюкан може да си позволите да се храните с протеини. По съвет на автора се препоръчват крехките източници на белтъци като риба, бяло пилешко месо, овесени ядки, ядки, соев протеин и различни млечни храни. В диетата на Дюкан са изброени 72 вида храни богати на протеини.

Втора фаза от диетата на Дюкан

Втората фаза от диетата, която носи името Пътешествие Дюкан разрешава неограниченото хранене през два дена с 28 вида зеленчуци всеки един от тези зеленчуци включени в диетата са изключително бедни или не съдържат никакво количество нишесте. През тази фаза на диетата също се похапват храни богати белтъци.

Трета фаза от диетата на Дюкан

Тази фаза наричана от Дюкан още фаза на Затвърдяването. Тя е много важна. През нея за първи път се появяват храни като свинско и агнешко месо, картофи (които са богати на нишесте и са изключени от предните две фази на диетата). Тука се позволява и яденето на хляб. Основата на този етап е да се свикне с нормално (не прекомерно) хранене. С този етап от диетата на Дюка се цели дългосрочно постигане на резултатите на диетата, а не след прекратяването и резултатите да изчезнат и да се получи т.нар. Йо-Йо ефект.

Четвърта фаза от диетата на Дюкан

Тази фаза според Дюкан е връщането към нормален ритам на хранене. Според създателя на диетата няма опасност мъжете и жените в тази фаза да върнат килограмите си. Разбира се към тях има едно много специално условие всяка седмица поне в един от дните да се спазва режим на хранене както в първата фаза на диетата на Дюкан.

Още няколко неща, за да си изясните какво може да правите през периода на диета. По Дюкан се разрешава дъвкането на дъвка (препоръчително без захар) използването на изкуствени подсладители, оцет и различни хранителни добавки. За да не отпадне имунитета, Ви съветваме да приемате по една таблетка с комплекс от витамини.

Диета на Дюкан