ДИЕТА ЗА КРАСИВИ КРАКА

krakaВеднага щом температурите тръгнат нагоре, краката започват да отичат. И да болят. Как да противодействаме на това неприятно усещане, което създава и значителен естетически проблем?

Има два начина да се справим с усещането за тежест в краката, твърдят специалистите. Първият е да носим непрекъснато стегнати медицински чорапи, които обаче през лятото се понасят трудно заради горещините.

Вторият е да тренираме мускулатурата на краката си с цел да бъде подобрено кръвообръщението в нея. Това се налага, защото 80% от вените се намират в мускулите и едва 20% – под кожата или в мастната тъкан.

 

Ако мускулите са отпуснати, те не са в състояние да изпълняват поддържащата си функция. В резултат на това вените се разширяват и започва порочен кръг – колкото повече те се разширяват, толкова повече нараства количеството и следователно тежестта на кръвта, която могат да поемат, а оттам толкова по-трудно става изтласкването на тази кръв нагоре към сърцето. Застоят на кръвта в краката от своя страна води до задържане на вода в организма, в резултат на което те се подуват.

 

За да бъде отстранен проблемът, особено важно е да се тренират дълбоките мускули, разположени около костите. Те са  доста по-различни от повърхностните, които оформят извивката на глезена, бедрата или задните части, и работят 4 пъти повече за правилното кръвообръщение.

 

Специалистите препоръчват някои специфични спортове, които спомагат за тренирането на  дълбоките мускули. На първо място ходенето по планински терен – така петата е естествено по-ниско от предната част на стъпалото, което тренира вътрешните мускули на прасеца. Много полезно е и ходенето в морска вода, достигаща до коленете – това е едно от най-добрите упражнения. Освен масажиращ морската вода притежава и дрениращ ефект. Достатъчни са 8 минути упражнения дневно, за да възстановите правилното функциониране на вените си.

 

В продължение на 15 дни се въздържайте от храни, съдържащи големи количества бяла рафинирана захар / сладкиши, бонбони, шоколади/, наситени мазнини /масло/,бяло брашно, мляко, червени меса, риба, кафе и алкохол. През това време наблегнете на плодовете и зеленчуците и по специално на червените плодове /ягоди/, много полезни са сварените на пара зеленчуци и бобови растения, биополета и риба от естествени водоеми. Следвайте  тази здравословна диета 2 седмици, като я разнообразявате с продукти според сезона. През цялото време може да пиете неограничени количества билки чайове и минерална вода.

 

ЗАКУСКА – чай или кафе без захар, 2-4 филийки пълнозърнест хляб, подсладен с малко кленов сироп, 1 пълномаслено кисело мляко или мляко с бифидус бактерия, половин авокадо или парченце масло  с големина на лешник. Никакъв конфитюр и никакъв маргарин.

 

ОБЯД – зелена салата или салата с домати и краставици, няколко филийки пълнозърнест хляб и парче бяло месо /пилешко или риба/.

 

ВЕЧЕРЯ – репички колкото искате, парче обезмаслено бяло сирене, зелени зеленчуци на пара, порция леща или 1 рохко яйце, компот от ябълки без захар.