ПОБЕДЕТЕ КРИТИЧЕСКАТА С ПРАВИЛНА ДИЕТА

 

dietaБОБЪТ, ЦАРЕВИЦАТА, ЛЕЩАТА И СОЯТА НАМАЛЯВАТ РИСКА ОТ ОСТЕОПОРОЗА, ИНФАРКТ И ИНСУЛТ.

Растителните храни съдържат много биоактивни съединения, които не са хранителни вещества, но за които през последните години се установи, че могат да влияят върху различни функции и органи и като цяло върху здравето на човека.

 

 

В някои растителни храни се намират вещества, наречени фитоестрогени, включващи съединения от групата на изофлавоните, лигнаните и куместаните, които имат структура, подобна на тези на естрогенните женски хормони и това им позволява да се конкурират с тях и да повлияват действието им.

 

При липса или ниско ниво на естрогенните хормони, както и при менопаузата на жените, фитоестрогените и главно групата на изофлавоните проявяват естрогеноподобно действие. Така те могат да намалят оплакванията, свързани с менопауза и специално горещите вълни.

 

При жените остеопорозата е свързана с менопаузата, тъй като загубата на естрогени повишава костната загуба. Поради хормоноподобния си ефект растителните им заместители имат значение за намаляване риска от остеопороза по време на менопауза. Намаленото им ниво може да увеличи холестерола в кръвта и да повлияе нивото на фибриногена, който контролира кръвосъсирването и така да се повиши риска от сърдечносъдови заболявания. Ето защо се счита, че фитоестрогените намаляват риска от сърдечен инфаркт и мозъчен инсулт при жените в менопауза.

 

ХРАНИ БОГАТИ НА ФИТОЕСТРОГЕНИ

Изофлавоните се намират в зърнените храни /пшеница, ръж, царевица/ и бобовите храни /боб, леща и соя/, като особено богати на тези са соевите продукти.

 

Лигнаните постъпват от пълнозърнестите зърнени храни, семената и плодовете.

 

Високи концентрации на куместани са намерени в слънчогледовите семки и бобовите кълнове.

 

ИЗОФЛАВОНИТЕ В НЯКОИ ПРОДУКТИ НАМАЛЯВАТ РИСКА ОТ РАК

 

Известно е, че естрогенните хормони увеличават риска от рак на гърдата и на матката, поради което при жени с риск от тези заболявания не се хормонозаместителна терапия по време на менопауза. Доскоро се считаше, че използването на фитоестрогени под формата на таблетки е подходящо при тези жени за облекчаване на проблемите на менопаузата, тъй като те имат много по-слабо естрогенно действие в сравнение с хормоните. Сега обаче е установено, че фитоестрогенните препарати също не са безопасни, но няма проблеми, ако фитострогените се приемат с храните, защото чрез тях не може да се стигне до високи концентрации.

 

Изофлавоните увеличават продължителността на менструалния цикъл. Така те съкращават времето на въздействие на естрогенните хормони и понижават риска от развитие  на рак на гърдата преди менопауза. Лигнаните също проявяват антиестрогенно действие. Ето защо консумацията на храни, богати на фитоестрогени намалява риска от рак на гърдата преди менопауза.