Червено цвекло здраве от природата

Червено цвекло здраве от природата

Все по-голяма популярност добива зеленчука червено цвекло. Той е познат на хората от векове, за легендарните ми свойства се носят легенди още от древността.  В България, този зеленчук остава обаче леко пренебрегнат. Консумира се главно от жени, а децата и мъжете се чумерят щом намерят в салата червено цвекло или имат към закуската сок от прясно изцеден сок от червено цвекло.

Сок от червено цвекло

Доказано най-мощен ефект за стимулиране на имунната система има прясно изцедения сок от червено цвекло. Ефекта на червеното цвекло освен върху имунната система оказва и изключително голямо въздействие върху лабораториите в човешкото тяло – черен дроб, жлъчен мехури далак. Сока от червено цвекло детоксикира тялото. Много от хората, започват приема на сок от червено цвекло в изключително големи дози в резултат на което се получава шокова детоксикация на организма придружена със странични ефекти като гадене, световъртеж и обща отпадналост на организма. За да избегнете този ефект и върху вас е добре да започнете лечението с червено цвекло в ниски концентрации. Диетолозите и лекарите препоръчват първоначалното количество сок от цвекло да е 50мл., а към него да се добави 250 мл. сок от домати или моркови. С течение на времето количеството червено цвекло се увеличава до 50% от сока.

Червеното цвекло е полезно за кръвта и кръвното

През последните три години все повече от публикациите в здравните портали са насочени именно към плюсовете на употребата на червено цвекло върху кръвностните органи, качеството на кръвта и кръвотворните органи. В червеното цвекло се съдържат естествени източници на нитрати (които не произхождат от азотни торове!). Нитратите в организма увеличават количеството на азотеноксид. Последното съединение от своя страна поддържа разширени кръвносните органи в резултат на което се подобрява кръвоснабдяването на органите, в резултат на което се понижава кръвното налягане. Това откритие е много важно за хипертониците. Намира приложение и в бодибилдинга и се използва като естествен азотен буустер.

Червено цвекло за по-добра памет

Установено е че червеното цвекло действа положително в диетите с ниско съдържание на въглехидрати, защото стимулира доставянето на кетони в мозъка в резултат на което невроните се хранят по-добре и запазват по-дълго живота си, намалява се напрежението в мозъка в резултат на което се подобрява не само паметта, но и съня.

Консумацията на червено цвекло се препоръчва и при редица болести като подагра, дисменорея, има изследвания, които сочат червеното цвекло като ефикасен антиоксидант и се препоръчва за намаляването на риска от рак.

Полезни вещества в червеното цвекло

Освен богатия набор от витамини в червеното цвекло се съдържа богат коктейл от минерали и микровещества:

Йод – полезен е при хората с понижена функция на щитовидната жлеза;

Цинк – освен за здрави нокти и коса, цинка е важен елемент при хората, които страдат от диабет, защото удължава действието на инсулина.

Магнезий – Затруднява образуването на тромби в кръвта, по този начин намалява ризка от поява на тромбофлембоза.

хлор – Хлора въпреки, че повечето хора го свързват с опасните му свойства. Този елемент попада в малки количества и от храната и играе важна роля в организма – прочиства жлъчния мехур и бъбреците, намалява силата на алергичните реакции.

Витамин U – Изключително ценен витамин за хора с афти и язви по стомашната лигавица, помага за по-бързото възстановяване на лигавицата. Препоръчва се и на хората с афти в устата.

Бетаинът – Подобрява функцията на черния дроб, има важно значение за правилното усвояване на белтъците в тънките черва.

ниското ниво на калций (5%) и високото на натрий ( 50%) – Червено цвекло е много добър зеленчук за хората страдащи от честа поява на камъни в бъбреците и жлъчката. Това съотношение подобрява разтварянето на прашинките.

Червено цвекло