Червено цвекло в диетата

Червено цвекло в диетата

Спазването на правилен хранителен режим е от изключително важно, а според повечето диетолози правилния хранителен режим включва консумацията на разнообразни видове храна. Един от зеленчуците, който често е пренебрегван в различни диети това е червеното цвекло. Този зеленчук обаче е един от най-мощните природни антиоксиданти, спомага за правилното функциониране на много от органите в човешкото тяло.

Преди всичко консумацията на червено цвекло ви зарежда с широка гама от витамини и минерали, повечето от вас знаят за ползата от консумацията на витамин А, Е и витамин Ц, но по-малко са запознати как точно действат минерали.

Цинк – този елемент е важен за красивите и здрави нокти, за кожата и косата. Но освен за красивия външен вид приема на повече цинк в нашата диета ни помага да поддържаме сърцето в добро здраве. Този елемент е много важен за диабетиците, защото удължава времето на действие на жизнено важния за живота им инсулин.

Йод – този елемент е важен за правилното функциониране на щитовидната жлеза. Преди години в България със закон се въведе йодираната сола, защото беше установено, че хората масово приемат по-малки от нужните им количества, а това води до промени в щитовидната жлеза и промяна в хормоналния баланс.

Магнезий – този елемент е важен, той понижава вероятността за появата на съсираци  в кръвта – тромби. Препоръчва се по-висока консумация с напредването на годините.

Ниското ниво на калции и високото на натрий – прави консумацията на червено цвекло полезна за хората, които имат камъни в бъбреците, защото цвеклото помага за разрушаване на малките песъчинки и намалява вероятността за образуване на нови.

Освен всичко това червеното цвекло е природен азотен бустер, който увеличава съдържанието на азотен оксид в кръвта, това от своя страна подобрява снабдяването на органите с кръв. Изключително полезно при хората със слабо оросяване.

Червено цвекло в диетата

По време на строги диети, особено по време на диета за отслабване е важно да се приемат колкото се може повече източници на витамини и минерали, които да поддържат имунната система. Червеното цвекло е мощен помощник в това отношение. Подържа добър баланс в организма и спомага за бързото възстановяване на организма.

Червено цвекло след антибиотици

Консумацията на червено цвекло спомага за неутрализирането на токсините в нашия организъм. След употребата на силни лекарства, след дългогодишна употреба на алкохол, черния дроб и далака се натоварват с токсини. Един от най-добрите природни антиоксиданти е имено зеленчука червено цвекло!
Сок от червено цвекло
Този начин на консумация на цвеклото е за предпочитане пред консумацията му в салати. Причината за това е че червеното цвекло не е от най-вкусните зеленчуци. При употребата на сок от червено цвекло трябва много да внимавате. При високи дози може да се наблюдава главоболие, замаяност и обща отпадналост. Причината за това е шоковата детоксикация на черния дроб. За да избегнете този неприятен момент от консумацията на червено цвекло се препоръчва през първите три дни да се приема само по 50 мл. сок от цвекло разреден в 250мл. сок от моркови. В  следващите седем дена концентрацията на двата сока се изравнява в съотношение 50:50.

Червено цвекло