ЛЕЧЕБНИТЕ СВОЙСТВА НА ЧЕРВЕНОТО ЦВЕКЛО

ЛЕЧЕБНИТЕ СВОЙСТВА НА ЧЕРВЕНОТО ЦВЕКЛО

ЛЕЧЕБНИТЕ СВОЙСТВА НА ЧЕРВЕНОТО ЦВЕКЛО

Червеното цвекло се използва още от дълбока древност. То е използвано срещу анемия, повияена температура, заболявания на храносмилателните органи и лимфните съдове, за лечение на злокачествените язви. В наше време червеното цвекло се използва повече като диуретично, противовъзпалително, обезболяващо, леко слабително средство.

При хроничен запек, лошо храносмилане, болести на черния дроб и жлъчните пътища се препоръчва използването на 100-150 г. варено цвекло. Медът / в равни части/ усилва неговото действие.

Особено широко за лечебни цели се използва сок от червено цвекло. В Тибетската медицина пресен сок от червено цвекло се предписва за лечение на ангина. Цвеклото се настъргва на ренде, отнема се чаша сок, добавя се 1 с.л. оцет и 1 ч.л. липов мед. С този разтвор се изплаква гърлото 6 пъти на ден, изпивайки  една глътка.

В Руската народна медицина отвара от небелено червено цвекло се препоръчва за лечение на хроничен тонзилит. За да направите това, 1 кг. сурово червено цвекло непочистено, но добре измито, се залива с 2 литра студена вода и се вари на тих огън, до сваряване, добавят се 2-3 грама надробени на ситно прополис. С топлата отвара се изплаква гърлото вечер всеки ден в продължение на един месец. Отварата се съхранява в хладилник не по-вече от 3-4 дни, разрежда се с малко количество топла вода преди всяка процедура.

Лекарите отбелязват лечебните свойства на сока от цвекло при пневмония, плеврит, бронхит, заболявания на бъбреците. Предписват по 1-2 чаени чаши 2 пъти на ден преди хранене. Смес от сок от червено цвекло в равни части със сок от моркови редовно се използва при анемия, за подобряване на метаболизма, като средство за подсилване.

Смесен с равни части мед, сокът от червено цвекло се употребява за лечение на хипертония, по 1-2 чаши 3-4 пъти дневно в продължение на 4 дни. Може да се използва за тази цел и чист сок от червено цвекло, по 1 чаша 3 пъти на ден преди хранене.

Известни са и ефектите на червеното цвекло върху раковите клетки. Ефективното използване на настъргано червено цвекло и сок заедно с пчелно млечеце помага в борбата с рак на стомаха, дебелото черво, пикочния мехур.

Най-ценните качества на червеното цвекло са:

 Високото съдържание на магнезий, който регулира състоянието на кръвоносните съдове и не позволява образуването на тромби, участие вочистителните процеси на черния дроб, жлъчката и далака, както и в образуването на червени кръвни клетки, съдържание на сапонини, които се борят с” лошия ”холестерол.

Червеното цвекло