Боровинки храна за Богове

Боровинки храна за Богове

Боровинките са част от рода на покритосеменните растения. Те се срещат предимно в хладните райони на северното полукълбо. В географските ширини на България се срещат само 4 вида боровинки и това са: Червена боровинка Vaccinium vitis-idaea, Черна Vaccinium myrtillus, Синя боровинка Vaccinium uliginosum и Кавказка боровинка Vaccinium  arctostaphylos. Най-често боровинки в България се срещат по високите планини с надморска височина над 700 м. Въпреки това на някои по ниски места между 150 и 400 м. също е възможно да се срещнат отделни боровинкови храстчета.

Боровинки рая за туристите

Червената и черната боровинка са един от най-любимите плодове на туристите. На дали има човек любител на планината, който да не се е спирал да похапва с часове от тези вкусни малки плодчета, но освен много вкусни боровинките са мощно средство срещи купища болести и не случайно ги сравняват с храната на боговете.

Боровинки и техните качества

Диворастящите боровинки по нашите планини са с много високо съдържание на витамини и минерали. Редовната употреба на боровинки водела до забавяне на стареенето и усилване на паметта според нашите баби – народни лечителки. Чистата захар, която се съдържа в сладките плодове на боровинките помага за укрепването на венозните кръвоносни съдове и е препоръчително средство при разширени вени и повърхностни капиляри. Боровинките се използват и като очистващо средство, високото съдържание на калия помага в борбата с наднорменото тегло.

Черната боровинка

Черната боровинка е едно изключително силно средство за зареждане с енергия и добро настроение. Една купичка консумирана на закуска ни предоставя пълна гама витамини за нашето здраве, включваща витамините А, Ц , витамини Б комплекс. От минералите добре застъпени са натри, калций, магнезий, кали, желязо. В черните боровинки се съдържат още цени пектини, целулоза и белтъчини. Този мощен микс от полезни витамини и минерали ни прави по-бодри през деня и многократно повишава производителността ни на работното място.

В народната медицина черните боровинки се използват за подобряване на зрението, прочистване на храносмилателният тракт, а листата от черна боровинка се използват за лечението на различни кожни проблеми.

Червената боровинка

Както черната боровинка така и червена е богата на витамини и особено на важния за всички витамин C, освен това червената боровинка е източник на фибри и дъбилни вещества. Омега-6 и омега-3 мастните киселини я правят една препоръчителна храна за хората, които страдат от високо кръвно налягане или високи нива на холестерол.

Червената боровинка се съдържа в редица лекарствени препарати, най-вече в медикаментите за лечение на уронални инфекции. Приготвянето на чай от листата на червена боровинка се посочва като ефективно средство за намаляване на честотата на поява на камъни в бъбреците. Сока от червена боровинка се използва за приготвянето на домашна вода за уста с която хората успешно могат да се борят със зъбната плака.

Боровинките се събират сутрин

По препоръка на старите баби за боровинки трябва да се излиза рано сутрин преди слънцето да се е качило високо, вярва се че тогава съдържанието на витамини в тях е най-високо. Въпреки това, когато и да сте в планината щом видите храст с боровинки отдайте му се изцяло.

Боровинки