БИРАТА - ЗА И ПРОТИВ

bira

От физиотерапевтична гледна точка пивото е една от най-балансираните напитки. Тя влияе положително на обмяната на веществата и е важен източник на витамини. Съдържа ниацин, пантотенова киселина, пиридоксин и други витамини, повлияващи благоприятно върху кожата и косата. Способна е да унищожава  туберкулозните бактерии и холерните бацили. В Германия е създадена нов вид бира с противоракови свойства.

Част от лечебните си свойства пенливата напитка дължи на съдържащите се в хмела витамини, микроелементи и етерични масла. 1 литър пиво доставя на организма 20% от дневната норма на витамин В2, 32% – на витамин В6, и 25% – на пантотеновата киселина. Калцият и магнезият пък предотвратяват образуването на камъни в жлъчката и бъбреците. Растителните нишестени съединения  стимулират храносмилането и отделянето на стомашен сок. Активните вещества имат успокояващ и обезболяващ ефект. Доказано е, че бирата извежда от човешкото тяло алуминиевите соли, на което не е способна нито една друга напитка. В ограничено количество тя е подходяща за хора които се възстановяват  след тежки , изтощителни болести, тъй като помага за бързото възстановяване на нормалната флора на стомашно-чревния тракт. Несъмнен е и нейният ефект като антиоксидант. Бирените дрожди , от своя страна, намират приложение при различни инфекциозни заболявания, акне и други кожни заболявания.

Бирата обаче има и отрицателни страни. Освен за така нареченото бирено коремче тя може да стане причина за исхимична болест на сърцето, сърдечна недостатъчност. Подозират я и в повишаване на кръвното налягане, промяна на  ендокринния статус при мъжете, увеличаване риска от рак на гърдата при жените.Но всичко това с уговорката, че не трябва да се прекалява с количеството изпита бира.