БАНАНЪТ - ПРОФИЛАКТИКА СРЕЩУ РАКА

 

bananБананите произхождат от Далечния изток. Днес обаче се срещат в цял свят и са селекционирани над 200 високопродуктивни сорта. Въглехидратите в тях дават бързо усещане за ситост. Наличният калии отводнява от излишните течности и тонизира сърцето. Заедно с натрия калият транспортира важни хранителни вещества. При калиев дефицит клетъчните механизми излизат извън норма и последствията са нервност, умора, мускулни оплаквания, храносмилателни смущения, сърдечни проблеми и др. Бананите съдържат и витамин А,С и В-комплекс.

Магнезият от бананите е компонент на много ензими в човешкото тяло. Той се грижи за синхронното взаимодействие на нерви и мускули и възпрепятства обуславяни от други причини мускулни спазми.  Въглехидратите  на бананите в сложно взаимодействие с някои мозъчни аминокиселини стимулират продукцията на невротрансмитера серотонин. Той предопределя хубавото настроение и жизнените импулси. Наличните витамини В6, С, Е, фолиевата киселина, бета-каротинът,микроелементите – желязо, флуор, мед – в общ биологичен комплекс – имат синергично превантивна функция спрямо рака. Осем аминокиселини – компоненти на белтъка, както и пектина  предпазват от диария и в известна степен от запек. Бананите не причиняват напълняване.

ВНИМАНИЕ! – бананите имат антибиотично действие и са добри в някои случаи на възпалено гърло, при колити, при  язвена стомаха, при чернодробни и бъбречни заболявания. Действа добре при детска дисперсия /разбъркан стомах/. Укрепва стомашната лигавица  срещу появата на киселини и язви. Чудесна диетична храна  е при атеросклероза и при хипертония. Неузрелите плодове са добри за диабитиците, докато узрелите са противопоказни при  диабет. Наличието на големи количества соли в плода го прави лечебен при отоци, защото спомага за отделянето им. Народната медицина  го предписва при хистерия и епилепсия/като успокояващо средство/, а също и при заболяване от дизентерия и холера. Източната народна медицина използва пепел от коренище или от стъблото на банановото растение като противохелмитно средство. Отвара от коренището се дава  при кръвни заболявания, а отвара от листа се прилага външно  за компреси при изгаряния. В козметиката се използва  самостоятелно или в други хранителни комбинации за освежаване и за подмладяване на застаряващата кожа. Попива добре при мазна кожа и подхранва отлично суха.