АНТИРАКОВИТЕ ХРАНИ

rak-jenaСъвременната наука е установила, че 30% от раковите заболявания се дължат на грешки в храненето. Разнообразното меню с много зеленчуци, плодове и достатъчно белтъчини, но с намалено количество на животински мазнини, рафинирани, консервирани и пушени храни може да ни предпази от риска да заболеем от много онкологични заболявания.

СОЯТА ПОТИСКА КАНЦЕРОГЕНЕЗАТА
Японците са дълголетниците на нашата планета. Те не водят особено здравословен живот, но въпреки това живеят по-дълго от всички народи. Този факт се обяснява с особеностите на тяхното хранене – с т.нар. ”японска диета”., в която голям дял заемат зеленчуците, морските водорасли, зеленият чай, нерафинираният ориз, соята и рибата. Например японецът за една година изяжда 57 кг. риба, докато българинът само 9 кг. А в рибата се съдържат ненаситени мастни киселини, които са много полезни за здравето. Много полезна храна е и соята. В нея се съдържат толкова белтъчини, колкото и в месото, а също ненаситени мастни киселини, лицетин, витамин Е и изофлавони. Множество научни изследвания доказват, че редовната употреба на соеви продукти снижава  заболеваемостта и смъртността от рак Редица епидемиологични изследвания доказват, че в източните страни, където хората традиционно употребяват соя в храната си, по-рядко се срещат рак на дебелото черво, на белите дробове, на матката, гърдата, простатата. Противотуморното действие на соята се свързва с изофлавоните и най-вече с гинестеина, които по много пътища блокира канцерогенезата. Така например в Китай честотата на рака на простатата е два пъти по малко, отколкото в Европа, а смъртността от това заболяване – 20 пъти по ниска. Жените от Югоизточна Азия рядко страдат от рак на гърдата, но сред японките живеещи в САЩ и хранещи се по американски, т.е. с много мазнни и месо, този вид рак е разпространен колкото и при другите американки. Това недвусмислено показва, че японският начин на хранене предпазва от туморни заболявания. Учените са стигнали до извода, че меню,  съставено от  соеви продукти, с ограничаване консумацията на мазнини, увеличаване на хранителните влакнени и достатъчен прием на естествени антиоксиданти като витамин Е, С и селен, оказва силно предпазващо действие по отношение на раковите заболявания.

ПШЕНИЧНИТЕ КЪЛНОВЕ
Порасналите пшенични зърна спират развитието на пред раковите състояния и помагат да се възстанови имунитетът на организма. Пшеничните кълнове съдържат всички витамини от група В, витамин Е, минерали и микроелементи и редица ценни биологично активни вещества. Редовната им консумация съдейства за възстановяването на много жизнени процеси в организма, активизира обмяната на веществата, укрепва нервната и имунната система. Пшеничните кълнове могат да се получат така :  НАСИПВА СЕ ПШЕНИЦА В БУРКАН ДО ПОЛОВИНАТА, ИЗМИВА СЕ И СЕ ЗАЛИВА С ВОДА.Нататък при необходимост се долива с вода до появата на кълнове след 1-2 денонощия. Трябва да се знае, че кълновете с големина над 1 мм. губят вкусовите си качества. Тези кълнове се ядат с мед, с настъргана ябълка или морков, може да се прибавят към салати, сосове, ястия или топло мляко. Лечебната доза за възрастни е 100 г. и 50 г. за деца.

ЗЕЛЕНИЯТ ЧАЙ
Зеленият чай е традиционна всекидневна напитка в Китай и Япония. Преживелите атомните бомбардировки над Хирошима и Нагасаки, които били евакуирани в Уджи -район  на производство на чай в Япония и там пиели големи количества от тази напитка, рязко подобрили състоянието си.Това привлякло вниманието на учените, които установили, че зеленият чай подпомага изхвърлянето от организма на опасния радиоактивен изотоп стронций-90 и благотворно действа при лъчева болест и левкемия Учените са открили в зеления чай над 300 биологично активни вещества, между които най-важни са полифенолите, кофеина,танинините редица минерали и витамини. Зеленият чай е полезен и при атеросклероза, повишен холистерол, сърдечносъдови заболявания. Установено е че зеленият чай предпазва от рак на белия дроб, стомаха, червата, черния дроб и кожата.

ЗЕЛЕНЧУЦИТЕ СРЕЩУ РАКА
Някои учени смятат моркова за най-ценния кореноплод на природата. Морковът е богат на каротини, калий, витамини от група В и на големи количества кобалт, мед, целулоза, пектин. Редовната му консумация засилва имунитета, особено срещу простудни заболявания, нормализира обмяната на веществата, повишава кръвотворението и транспорта на кислород.Но най-ценното на моркова е, че съдържа алфа и бета-каротин и че редовната му консумация предпазва организма от дефицит на витамин А.Същевременно бета-каротинът е важен антиоксидант, предпазващ организма от някои видове рак – изяждането на един морков дневно може да предотврати появата на рак на черния дроб и дебелото черво и премахва предраковите симптоми при пушачите. Лекарите препоръчват за предпазване от рак на матката да се изяжда по един голям морков, в който се съдържат около 75 МЕбета-каротин.

ЦВЕКЛОТО е друг много ценен кореноплод. В него има големи количества витамини В1,В2,Р,У,Е, фолиева киселина, както фосфор и калий, калций, йод и магнезий. То притежава ценни лечебни свойства, полезно е при атеросклероза, анемия, запек, хипертония. В последно време все по-често се използва за понижаване активността на раковите заболявания. За тази цел болните трябва да консумират дневно от 250 г. до 1 кг. настъргано цвекло или 200-600 мг. цвеклов сок. Болните наддават на тегло, подобряват се и показателите на еритроцитите им. Лечението с цвекло трябва да бъде продължително.

СПАНАКЪТ е друг ценен зеленчук. Съдържа витамин А и много други витамини, каротин, органични киселини, лесно усвоимо желязо, манган, йод, магнезий. Препоръчва се при авитаминози, рахит, анемии, туберколоза, хронични запеци, захарен диабет и др. Фактът, че хлорофилът на спанака по химически състав е много близък до хемоглобина на кръвта и че в него се съдържа противотуморния каротиноид  лутеин, го прави ценна антиракова храна.

АНТИРАКОВИТЕ ФИТОХИМИКАЛИ
Засега в храните са открити няколко десетки биологичноактивни вещества, които са важни за предпазване от онкологични заболявания. По важни от тях са:

АЛИЦИН – съдържа се в чесъна и лука. Понижава лошия холистерол и очиства организма от канцерогени. В конбинация със селена ефикасно предпазва от рак на млечната жлеза и повишава имунитета. Дневна доза – 2-3 склидки чесън или половин чаша нарязан лук.

СУЛФОРАФАН – съдържа се в боровинките, в цвеклото, в брюкселското зеле, в бялата ряпа. Помага за  изхвърлянето на канцерогените от клетките. Дневна доза – не по малко от 100г. готов продукт.

ЛИКОПЕН – каротиноид, съдържащ се особено много в доматите. Защитава клетките от провеждане от свободните радикали и канцерогените. Служи за профилактика на онкологичните заболявания. Дневна доза – 1 чаша доматен сок или 2 средноголеми домата.

АЛФАКАРОТИН – съдържа се в големи количества в морковите и морските водорасли. Повишава имунитета, намалява риска от рак на белите дробове, действа съвместно с бета-каротина и витамин А. Дневна норма – 1-2 моркова или чаша пресни морски водорасли.

ЛУТЕИН – каротиноид, съдържащ се в жълтата тиква, спанака. Понижава риска от рак на белите дробове, забавя възрастовото нарушаване на зрението. Дневна доза – половин чиния задушени листа от споменатите зеленчуци.

 МОНОТЕРПЕНИ – съдържа се в морковите, магданоза, зелето, ментата, босилека. Снижава риска от някои видове рак, повишава имунитета.