Семена от Амарант - за здраве и щастие

Семена от Амарант - за здраве и щастие

Семена от Амарант – за здраве и щастие
Амарантът представлява тревисто растение, чиито естествени прадеди не се срещат в Европа. То е широко разпространена култура в Африка, Северна и Южна Америка, но не и в Европа. Цветовете на растението са червени, а семената на амарант са жълтеникави до леко бежови. Това тревисто растение е използвано още от древните ацтеки, които са приготвяли от него каши и различни видове напитки.

Семена от Амарант, как се консумират

Амарантът обикновено се консумира в суров вид, може да е консумира и след като семената му покълнат. Друг популярен начин за консумация на амарант е на каша или като добавка към различни видове здравословен хляб.

Малко хора знаят, че семената на амарант пукат, както пукат и обикновената пукаща царевица и вкуса на пуканките от амарант е изключително приятен.

Ползите от амарант

Амарантът има висока биологична стойност и е изключително полезен за здравето на човек и спомага за хармоничната структура на цялото тяло, което прави семената от амарант изключително важна част от нашата диета за отслабване.

В 100гр. амарант се съдържат 374 ккал.Впечатление прави високото съдържание на лизин и протеин. Семената от амарант се препоръчват за жени, които искат да забременеят, поради високото съдържание на фолиева киселина. В 100гр. семена от амарант се съдържат 49мг. фолиева киселина, което напълно покрива дневните нужди от нея.

Амарантът е с високо съдържание на лесно смилаем белтък, магнезий, фосфор, желязо, хранителни влакнини. Източник е на витамин В3, мед, цинк, калций, калий и със съвсем ниско съдържание на натрий.

Не на последно място амарант не съдържа глутен, което го прави изключително подходящ за хора, които искат да се хранят здравословно или имат глутенова непоносимост, проблеми с храносмилателният тракт или онкологични проблеми.

Амарант