ЗАЩО НЕ УСПЯВАМ ДА ОТСЛАБНА?

otslabvane

 ЗАЩО  НЕ  УСПЯВАМ  ДА  ОТСЛАБНА?

Всеки човек с малко по-вече килограми или с много по-вече килограми си задава въпроса: ”Какво да ям?”, ”Как да тренирам?” , ”Кои хапчета за отслабване са най-ефикасни?” и пр. И на всеки един от тези въпроси се намира отговор – било от приятели , било от интернет или от поредната ”хитова” диета. Но какво се случва? Мъчим се, мъчим се, а сланинките си стоят. Което значи, че повечето от тях не действат, дори нещо по лошо става точно обратното – затрудняват процеса на отслабване. И хората се разочароват. Някои дори получават проблеми със здравето и се отказват. Затова ще акцентираме на най-разпространените вредни съвети за отслабването, за да ги имате предвид и да не ги следвате.

 

 

ВРЕДЕН СЪВЕТ НОМЕР 1

СЛЕД 6 ЧАСА ВЕЧЕРТА НЕ СЛАГАЙ ХРАНА В УСТАТА СИ! – Много разпространено и известно обещание за отслабване. Но най-неприятното е, че това се препоръчва дори от някои лекари. Те се обосновават на известния факт, че вечерно време организмът на човека се ориентира към попълване на запасите. Затова е по-вероятно храната ”след шест” да се утаи в мастните депа, отколкото сутрешната закуска или обядът. И действително има случаи, когато хора, отказали се от вечеря, отслабват бързо. Но често човек не може да издържи, следва срив и бързо възвръщане на килограмите. Причината е следната – вечерното хранене е наше природно свойство. Всичките ни инстинкти, хормони и фермоните са ориентирани към това. Отказът от вечеря провокира закономерен  дискомфорт. И само единици могат да се подложат на тази мъка. И на всичкото отгоре не винаги такава решителност дава положителен резултат. Защото когато човекът си легне гладен вечерта, той си наваксва  на другия ден до обяд – буквално преяжда. Или ограничава двигателната активност през втората половина от деня. Много хора си лягат дори и по рано. А и по принцип е вредно да се пропуска вечерята. Особено от тези, които имат проблеми със стомаха. Прекалено голямото прекъсване между два приема на храна повишава киселинността на стомашния сок и може да стане причина за развитие и обостряне на гастрит или язвена болест. А и защо да се лишаваме от вечерното ядене? То не пречи на стройността, точно обратното – помага. Благодарение на по-леката вечеря по-лесно се понасят диетата и режимът за отслабване. Достатъчно е да избягваме МАЗНОТО и СЛАДКОТО.

 

ВРЕДЕН СЪВЕТ НОМЕР 2

ОТКАЖИ СЕ ИЗЦЯЛО ОТ СЛАДКОТО, МАЗНОТО И ВКУСНОТО! – На пръв поглед може да ви изглежда правилно и дори задължително. От мазното и сладкото наистина се пълнее. Ако човек намери сили да се откаже от тези продукти ще започне да отслабва. Ако пък не му се отдаде да свали някои и друг килограм, преминава на крайния вариант – две седмици се задоволява само с чай, сокове или айран. И този съвет противоречи на нашата природа. Човекът е всеядно същество и е програмиран да консумира  разнообразна храна. За да се появи на нашата трапеза, значи всеки продукт съдържа нещо необходимо за организма ни. Да не говорим за удоволствието, което ни доставя едно сладко лакомство. Това също е необходимо. То подобрява настроението и ни успокоява. По принцип отказът от вкусна храна винаги влече след себе си закономерно страдание. Това прави живота сив и понякога непоносим. И като резултат – периодични сривове, които водят след себе си преяждане и съответно наддаване на килограми. И то много по бързо от хора които се хранят нормално.Хапвайте си лакомства, но с мярка. Естествено не трябва да преяждате със сладко и мазно. Но не си го забранявайте напълно. И още един съвет – хапнете си сладкиш когато вече сте сити. Похапвайте по едно малко парченце шоколад например, задържайте го по-дълго в устата, за да усетите вкуса и аромата.

 

ВРЕДЕН СЪВЕТ НОМЕР 3

СПИ ПО – МАЛКО! – Според някои специалисти лежейки ту на лявата, ту на дясната страна, човек напълнява. А истината всъщност е , че точно недоспиването води до увеличаване на килограми. И не само – човек може да развие такива болести като хипертония и исхимична болест на сърцето. И още. Както се оказва за нормалната обмяна на веществата е необходим хормонът мелатонин. А той се изработва основно по време на сън. Колкото по дълго и спокойно спи човек, толкова по добра обмяна на веществата се осъществява. Затова се придържайте към верния съвет –  спете по-вече и по-дълбоко и спокойно. Който иска да отслабне нека се погрижи за своята нощна почивка – удобно легло, свободна пижама, проветрена спалня и никаква светлина или други дразнители.

 

ВРЕДЕН СЪВЕТ НОМЕР 4

НЕ ХОДИ, А БЯГАЙ! – Логиката на тази препоръка е следната. Мазнината значи запас от енергия. Колкото по-интензивно е натоварването, толкова по вече енергия се изразходва и съответно се топят повече запаси. Но и в този примитивен сценарии науката внася корекции. Първо интензивното бягане се понася много трудно. Човекът получава сърцебиене, задух, мускулни и ставни болки. А всичко това неизбежно понижава настроението и … повишава апетита.Второ, прекаленото натоварване не увеличава дневния разход на енергия. Дори и да изразходим по вече енергия по време на тренировките, то след това сме достатъчно уморени, движим се по малко и изразходваме много по малко енергия. И така, човекът се изтезава с бягане, мери се след една седмица, но резултата не го удовлетворява. Разтроен той прекратява тренировките и незабавно качва поредните 3-4 кг. Много по-голяма е ползата от оздравителното ходене и другите натоварвания със средна интензивност. Благодарение на тях се стапят мазнините, повишава се настроението и … се понижава апетита. Това се случва защото организмът получава част от енергията от използваните мастни запаси.