Упражнения на работното място

uprajneniqУпражнения на работното място

Недостатъчното движение е една от причините за появата на наднормено тегло и намаляване на работоспособност. Редовни тренировки в спортната зала и пешеходни разходки не всеки или поне не винаги може да си позволи. Много по лесно е да се правят упражнения на работното място. Целия комплекс от упражнения отнема около половин час. Изходното положение е седнало.

 

ОГЛЕДАЛО НА ДУШАТА

За профилактика на късогледството може да направите следното – облегнете се на гърба на стола, вдишайте дълбоко въздух, а после наведете главата напред и издишайте. Поставете ръце на кръста, обърнете главата надясно, погледнете десния си лакът, а след това погледнете наляво и погледнете левия. Накрая вдигнете очите към тавана и без да обръщате главата, огледайте всичко по посока на часовниковата стрелка/мигайки интензивно/, като свивате и отпускате вежди. Еднократното изпълнение на този комплекс отнема около 4 минути. Повторете го 5-6 пъти.

ПИГМАЛИОН

Ако искате да имате очертан овал на лицето и стегнати мускули на шията, ето ви необходимата рецепта. – В седнало положение изправете гърба и поставете стъпалата върху пода. Плавно отдалечете колкото можете повече главата назад, докато не почувствате напрежение в брадичката. Останете в това положение 10 секунди, след това отпуснете глава и се постарайте да приближите брадичката си към гърдите. Повторете това упражнение поне 20 пъти.

УПРАЖНЕНИЯ ЗА РЪЦЕТЕ

Поставете лактите върху масата като за молитва/пръстите трябва да бъдат максимално разтворени/. Между двете китки трябва да остане пространство, наподобяващо мида. Съединявайте дланите като че ли искате да затиснете нещо с тях и отново ги разделяйте/20 пъти, докато усетите напрежение в мускулите/. В седнало положение вдигнете ръцете и ги протегнете настрани на нивото на раменете. Наведете се в различни страни, после опънете ръцете нагоре и ги задръжте така поне 10 секунди. Повторете упражнението 8-10 пъти. Отпуснете ръцете до тялото, след което направете 10 кръга с раменете напред и 10 кръга с раменете назад. Седнете без да се облягате. Отдалечете стъпалата от пода и се опитайте силно да стегнете корема си. Задръжте напрегнатото положение15-ина секунди. Повторете това 10-15 минути.

МЪРДАЙТЕ С КРАКА

Поставете стъпалата на пода на ширина на раменете. Поставете длани от вътрешната страна на коленете и започнете да ги натискате, като че ли краката ви са вратата на заседнал асансьор, който трябва да се раздвижи. Упражнението се повтаря минимум 15 минути. Поставете стъпалата на пода и започнете последователно да повдигате крака, стараейки се да насочите пръстите към себе си и да вдигнете изправения крак над стола. Ако имате сили, опитайте се да вдигнете и да изправите и двата крака едновременно. Опрете с пети пода, а след това повдигнете пръстите нагоре като оставите петите залепени на пода. Това ежедневно упражнение може да ви предпази от варикоза.

ПОЛОВИН ЧАС ПРЕДИ КРАЯ НА РАБОТНОТО ВРЕМЕ

За жените не е тайна, че интензивността на сексуалното  разтоварване зависи от  способността да се контролират т.е. напрягат или отпускат мускулите на  влагалището. За да се повиши тонуса на влагалището съществуват т.нар.упражнения на Когел, които могат да се правят на работното място без да се привлича вниманието на околните. Напрегнете мускулите като, че ли искате да спрете уринирането, бавно пребройте до три и се отпуснете. Медиците препоръчват тренировката да започне с 10 свивания и се повтарят по 5 пъти дневно. Всяка седмица се добавят  по 5 повторения/докато стигне до 30/.

ДВИГАТЕЛ НА ПРОГРЕСА

Заверките на работното място водят до повишаване на работоспособността за сметка на кратковременните почивки, превключване от една дейност на друга и засилване на кръвотока. Освен това от гледна точка на отслабването е много полезно да натоварите мускулите си през деня. Всички описани упражнения целенасочено и постоянно ускоряват метаболизма и заставят вашия организъм по-бързо да изгаря калориите.

Не очаквайте фантастични резултати от този ”работен фитнес”, но неговото редовно изпълнение ще подобри тонуса на мускулите, ще повдигне контурите на фигурата и най-важното – ще повиши настроението ви.

Още:

Пилатес

Упражнения в къщи

Петимата тибетци