Упражнения при бременност

Упражнения при бременност

Често срещан проблем при забременяване е рязкото покачване на килограмите при бъдещата майка. За много от жените това е абсолютно нормално, но повишаване на телесната маса с повече от 25-30 килограма, понякога може да бъде и сериозен проблем. Някои от жените освен здравословни изпитват и психически дискомфорт, дали таткото на бебето ще продължи да ги харесва в новото им тяло. Разбира се, че любовта е най-важна, но понякога бъдещата родилка трябва да положи усилия за да запази красивото си тяло, дори и по време на бременността и да това е възможно!

Защо по време на бременност се пълнее

По време на бременността е нормално жената да покачи килограмите, тя започва да изпитва по-силен глад, хормоните симулират натрупването на мазнини и забавят изгарянето. С напредването на бременността двигателната активност на жената намалява, а съчетанието с между нездравословно хранене и липса на двигателна активност подпомогнато от хормони е сигурна бомба, която ще доведе до значително увеличение на килограмите.

Упражнения при бременност

Един от най-сигурните начини, да забавите покачването на килограми, без това да се отрази на вашето бебе е с леки упражнения. При бременност особено след втория месец на бременността се препоръчва избягването на упражнения, които водят до „раздрусване на бебето”. Упражнения, които бременните трябва да избягват са тези упражнения с подскоци, тичане и екстремно свиване и отпускане на корема като коремните преси.

Упражнения при бременност 1

В първия и втория месец на бременността много подходящо упражнение за дамите е плуването. Във водата човек не усеща килограмите и въобще забравя за всичко в същото време активно работи дихателната система увеличава се дихателния обем, а освен за изгарянето на мазнини това упражнение работи за подготвяне на сърцето за бъдещите контракции.

Упражнения за бременни жени 2

Друго упражнение за бременни жени, което не натоварва жената, а дори я релаксира това е карането на велосипед. Това упражнение може да се изпълнява както в домашни условия, така и във фитнес залата. Добре е да следите пулса си. По време на бременност ако  забележите, че упражнението натоварва пулса ви повече от 140 удара в минута е добре да си починете.

Упражнения за бременни пилатес

Упражненията пилатес са много предпочитани от бременните жени. В основата на пилатес стоят упражнения за разтягане с ластици и топки. Пилатес е добре да практикуват и жените след раждане, защото тези упражнения не само, че ще им върнат красивата фигура, но и ще имат психически мир, много важен особено в първите седмици след раждането.

Упражнения при бременност