Упражнения при болки в кръста

Упражнения при болки в кръста

Съвременният свят притежава много облекчения за хората, но в същото време идва и със своите заболявания. Болките в кръста са все по-често срещани при съвременните хора. Здравните организации алармират, че всеки 3 човек на възраст над 30 години се оплаква от болки в кръста.

Болки в Кръста – причина за поява

Основната причина за появата на болки в кръста това е намалената двигателна активност на хората. В 21 век хората все по-рядко се придвижват на дълги разстояния пеша, стоят по-дълго седнали или легнали от хората живели през 20 век, това от своя  страна причинява анатомични изменения и най-вече води до притискане на прешлените, намаляване на тяхната подвижност и не на последно място износване на прешлените стави и засягането на гръбначните нерви. Всички тези обстоятелства водят до до познатите болки в кръста.

Ако и вие имате проблем с кръста било то хроничен или периодичен ви препоръчваме да правите тези упражнения всяка вечер след работа.

Упражнение при болки в кръста 1

uprajneniq pri bolki v krysta

Застанете на четири крака на пода. След това преведете таза напред и изпънете тялото, точно както е показано на снимката. След това върнете тялото в изходна позиция направете поне 20 повторения, след което преминете към следващото упражнение.

Първото упражнение, което ви показахме е сред най-често препоръчваните от рехабилитаторите, защото то освобождава напрежението натрупано в долната част на кръста. Повечето хора, които изпълняват това упражнение всяка вечер в продължение на 30 дни постигат силно облекчаване на болките в кръста.

Упражнение при болки в кръста 2

Второто упражнение, което ви препоръчваме ако имате проблеми с кръста се изпълнява отново от изходна позиция – четири крака. При него тазът се смъква плавно страни, като за целта едната ръка леко се присвива по време на изпълнението, а другата стои изпъната.

Клякане при болки в кръста

Също много ефективно упражнение при билки в кръста са клековете. В домашни условия може да ги изпълнявате без допълнителни тежести,  а ако имате карта за фитнес може да използвате и лост. За да не се натоварва кръста и да се освобождава напрежението е нужно да правите клековете с изпънати на пред ръце или поставени на гърдите. Ако сте във фитнес залата е нужно да направите нужния захват, за да държите лоста пред гърдите, а не зад врата.

Ако изпълнявате тези три прости упражнения ежедневно е почти сигурно, че ще намалите болките в кръста. Хубаво е да се вземат и допълнителни мерки, с които да избягваме прекомерното натоварване в кръста.

Ако работите прави или седнали пред компютър е нужно да правите кратки разходки поне на всеки 30 минути.

Избягвайте максимално употребата на моторни превозни средства, разхождайте се сутрин и вечер до работа, а ако работното ви място е прекалено далече, се замислете дали да не инвестирате в закупуването на велосипед.

Качването и слизането по стъпалата е полезно не само за кръста, но и за цялостният тонус на нашето тяло!

Упражнения при болки в кръста