УМЕРЕНИЯТ СПОРТ ПОДМЛАДЯВА

sport jeniЕжедневното практикуване на някакъв вид спорт е задължително, ако искате да забравите остаряването. Но то не бива да е натоварващо. Новата тенденция е софт фитнес, който поддържа във форма и отлага намесата на скалпела. Необходимо е много малко усилие, за да останете млади. Или поне да забавите хода на времето. Важно е да спортувате поне 3 пъти седмично.

Дори ако е възможно, всеки ден. Биологичната възраст на хората, които редовно практикуват някакъв вид спорт е по ниска в сравнение с тази на връстниците им водещи заседнал живот. Изследванията върху вече не млади спортисти показват, че тренировките забавят процеса на стареене. Спортът в действителност намалява рисковите фактори, които пречат на дълголетието и подобрява качеството на живот, поддържайки организма в добро състояние. Който средно се износва с 8-9% на всеки 10 години. Практикуването на някакъв  вид умерена спортна активност задържа физическия упадък с 5%, достигайки до 3% у добре тренираните хора.

 

АНТИЕЙДЖ ЕФЕКТ – Ползите от спорта са различни и на различни нива. Редовното физическо натоварване предизвиква удовлетворение и намалява усещането за умора. Освен това въздействието се усеща от целия организъм. Движението поддържа сърдечносъдовия и костно-ставния апарат, задържайки калция в костите. То въздейства върху мускулно-скелетната система, върху мускулния тонус и следователно върху състоянието на кожата, доколкото една добре поддържана кожа отвътре остарява по-бавно отвън, Помага и за понижаване на свръхтеглото и контролира нивото на кръвната захар. Спортната активност също така улеснява производството на хормони, поддържайки ги на оптимални нива в организма. Тя повишава хормона на растежа, който предизвиква производството на протеини и разгражда мазнините. Стимулира тироидните хормони, поддържащи обмяната на веществата, ензимните процеси и разхода на енергия. Освен това физическото натоварване стимулира производството на адреналин и норадреналин. поддържащи сърдечносъдовата система.

 

ПРЕПОРЪЧИТЕЛНИ ФИЗИЧЕСКИ ДЕЙНОСТИ – На хората над 50, които искат да отложат остаряването и да съхранят качеството си на живот, се препоръчва главно т.нар. съпротивителни спортове.

 

Такива са ХОДЕНЕТО. Разходките са жизненоважни за нервната система заради антистрес ефекта, който притежават.Стимулирането върху сърдечносъдовата и дихателната система е по ефективно на по голяма надморска височина в сравнвние с това на морското равнище. Достатъчно е да извървите по 1 км на ден. Препоръчително е движението да става по наклонен терен, като се избягват прекалено стръмните участъци.

 

ТИЧАНЕТО – То ангажира всички мускули на тялото и сърдечносъдовата система.

 

КОЛЕЛОТО – Карането на колело е много добра алтернатива на тичането и е перфектно за хора със свръхтегло и двигателни проблеми.

 

ПЛУВАНЕТО – То тонизира, поддържа венозно-лимфатичната циркулация, развива мускулатурата, двигателната координация и устойчивост. Важно условие е плуването да е интензивно вместо продължително и леко натоварващо.

 

За да не бъде нарушено равновесието на организма, тренировките трябва да бъдат глобални, а не насочени към отделна група мускули. Физическото натоварване е добре да бъде интензивно и кратко, но да се практикува редовно. 15 мин. спорт веднъж или няколко пъти дневно, у дома или навън, трябва да бъдат превърнати в полезен и постоянен навик.