Причини за поява на целулит

Причини за поява на целулит

Целулит е проблем, който засяга както мъжете така и жените, но поради факта, че жените са по суетни за тях целулита се оказва огромен проблем. Според последни данни около 90% от жените са имали проблем с целулита това се налага да вземете превантивни мерки още преди да се е появил!

Причини за поява на целулит

Причините са изключително разнообразни не са една и две. Основните обаче са следните:

Наднормено тегло – Сигурно ви е направило впечатление, че преди всичко при по пухкавите жени се поява целулит. Това е така поради особения строеж на женската кожа, така най-добрия приятел на целулита се оказва наднорменото тегло. Вярно е, че понякога целулит се появява и при по слаби жени, но това е по-голяма рядкост.

Заседналият начин на живот – Липсата на физическа активност е друг добър приятел на целулита и една от основните причини за появата на целулита. Заседналия начин на живот влияе пряко и косвено върху процесите на образуване на целулита. Косвено с това, че спомага натрупването на мазнини и по този начин играе важна роля за формирането на наднормено тегло, а пряката с това че липсата на активна дейност води до по слабо оросяване на кожата и тя става по-лесно податлива.

Колебания в теглото – Колебанията в теглото тогава когато е осезаемо в рамките на 5-6кг. за месец се появяват не само стрии, но и опасности за образуването на целулит. Подържането на стабилна телесна маса е от значение не само за избягване на проблема с целулита, но и за цялостното здравословно състояние на организма.

Наследственото предразположение – В последните говори се генетично предразположение към целулит. В краткия смисъл това значи, че ако във вашето семейство майка ви и баба ви са имали проблеми с целулита то най-вероятно този проблем ще възникне и при вас и ще трябва да вземете превантивни мерки за борба с целулита.

Хормоналните нарушения – При някои хора причината за поява на целулит се дължи на дисбаланс на хормони и най-вече дисфункция на половите хормони и надбърберчната жлеза. Хормонални нарушения на щитовидната жлеза също може да доведе до натрупване на излишни мазнини и формиране на целулит

Както ви споменах в началото на статията това са само част от възможните причини за възникването и формирането на целулит. Важно е да се борите с целулита още преди да се е появил това е единствения ефективен метод.

Причини за поява на целулит