УСКОРЕТЕ МЕТАБОЛИЗМА ЗА ДА ОТСЛАБНЕТЕ

otslabvane metabolizamПодобряването на метаболизма е важна задача за тези, които полагат грижи за своето телесно тегло. Колко бързо тялото изгаря калориите, зависи от няколко основни фактора. При някои хора бързият метаболизъм е генетично предопределен. Мъжете имат склонност да изгарят калории по-бързо от жените, включително когато си почиват. При повечето хора метаболизмът се забавя след 40-те. Въпреки, че никой не може да контролира възрастта, пола или генетичните си особености, съществуват начини за подобряване на метаболизма.

Аеробните упражнения биха могли да ускорят метаболизма. Ключът е в постоянството и упоритостта. Упражненията с висок интензитет стимулират продължителността и скоростта на протичане на метаболитния  процес в условията на покой. За да пожънете по голям успех, прекарвайте  повече време във фитнес залата, а в свободното си време се занимавайте с бягане или джогинг или се отдайте на дълги  и спокойни разходки в парка.

Не забравяйте водата! Човешкият организъм се нуждае от вода, за да може да обработи калориите, които получава в процеса на консумация на храна. Дори при съвсем лека дехидратация метаболизмът се забавя. Доказано е, че тези които пият осем или повече чаши вода дневно, имат по бърз метаболизъм от тези които пият едва 2-4 чаши течности. За да бъде добре хидратиране тялото ви, е препоръчително да приемате една чаша вода или не подсладена напитка преди всяко ядене или закуска. В допълнение вместо чипс или солети и бисквити, се постарайте да консумирате повече богати на вода пресни плодове и зеленчуци.

Леденостудените напитки стимулират организма да изгаря по-вече калории в процеса на храносмилане. Според изследванията в тази област 5-6 чаши вода с лед могат да помогнат за изгарянето на приблизително 10 калории дневно.

Променете режима си на хранене.За да отслабнете яжте по често. Когато консумирате големи порции храна през голям интервал от време, метаболитният процес се забавя. Приемана в малки количества и по начесто, например през 3-4 часа, храната поддържа метаболизма активен. Така в рамките на деня организмът постоянно изгаря приетите по време на хранене калории. Доказано е, че хората които хапват през равни интервали от време, консумират по-малко храна в часовете за основно хранене.

Не пренебрегвайте подправките. Пикантната храна съдържа вещества, които ускоряват метаболитния процес. Една супена лъжица червен или зелен лют пипер може временно да повиши метаболизма с 23%. Този ефект трае не повече от половин час, но ако консумирате пикантна храна по често бихте могли да постигнете задоволителни резултати. Тялото изгаря до два пъти повече калории, когато усвоява приетите с храната протеини, отколкото мазнините и въглехидратите. Дори и диетата ви да е добре балансирана, ако заместите въглехидратите с богати на белтъчини храни, това само ще ускори метаболизма ви. Здравословен източник на белтъчини са крехкото говеждо и свинско месо, рибата, бялото пилешко месо, соевият кашкавал тофу, ядките, бобът, яйцата и нискомаслените млечни продукти.