В ДОБРА ФОРМА И ПРЕЗ ЛЕТНИТЕ ЖЕГИ

 

добра форма жениГрадусите стремглаво се катерят нагоре за радост на бъдещите отпускари, но дали това е добре за изцедените от жега тела. ето няколко полезни съвета според които ще запазим тонуса  си дори в жежките летни дни.

ТЕЧНИСТИ – поглъщането на достатъчно течности е правило номер едно, което въпреки че е известно на много хора , незнайно защо е пренебрегвано. Друга грешка която допускаме често , е да залагаме повече на кофеиновите и газираните напитки, които не само не утоляват жаждата, но действат и деуретично, т.е. крайният резултат е обезводняване.

Препоръчително е при всяко основно хранене  да се изпиват по 3 пълни чаши вода между отделните ястия. Така едновременно ще се предпазим от дeхидратация и ще се заситим по-бързо, ограничавайки приема на калории.

ПРЕДЯСТИЯ – друг трик е поръчването на два ордьовъра вместо едно основно блюдо. Две салати или една доматена супа и коктейл от скариди ще утолят прекрасно глада ви и ще се отразят на фигурата ви много по-добре, отколкото порция пържоли с пържени картофи за гарнитура.

ПЛОДОВЕ – възползвайте се от изобилието на плодове, което сезонът предлага. Яжте без ограничение дини, пъпеши, праскови, домати, марули и краставици. Повечето летни плодове имат богато водно съдържание и снабдяват организма с жизнено необходими минерали и витамини.

ДЪВКА – колкото и странно да звучи , дъвката е пръв приятел на стройната фигура. Още по-вече , ако е с ментов вкус. Доказано е , че свежата мента потиска апетита и поддържа хлад и свежест в устната кухина.

КИСЕЛО МЛЯКО – малцина са тези които устояват на сладоледа през лятото. Той обаче гъмжи от калории и създава усещане на жажда. Вместо него отдайте предпочитанията си на замразено кисело мляко – то хем е нискокалорично, хем ви набавя нужната доза калций.

ГИМНАСТИКА – лятото е време за ваканция и пътешествия, което е причина спортният режим да се наруши. Можете да поддържате добрата си спортна форма с малко плажен волейбол, футбол или игра на фризби. За да не се обезводните , е добре да спортувате рано сутрин или късно вечер, когато слънчевите лъчи не са така безмилостни.

ПОДХОДЯЩО ОБЛЕКЛО – в горещите месеци всички ние предпочитаме широки дрехи от проветриви материи. Носенето на колан обаче както и на по-тесни панталони изпълняват ролята на естествени ограничители от преяждане. Усетите ли пристягане в областта на талията, това означава само едно – време да спрете с безпощадното нагъване.