Защита от рак на гърдата

рак на гърдатаРак на гърдата
Рака на гърдата е едно сериозно заболяване от което повечето жени изпитват страх и настръхват, когато го чуят. Рака на гърдата представлява злокачествено туморно заболяване. Самия рак и образуването на туморни клетки започва в самата гърда. Още в началото на статия искам да спомена, че универсален метод за предпазване от рак на гърдата няма. Въпреки това няколко последователни техники могат да повишат превенцията на това страшно за повечето жени заболяване.

Рак на гърдата след менопауза

Според изследвания в САЩ риска от поява на рак на гърдата се повишава след менопаузата при жените. Рискът обаче се увеличава значително, ако организма ни след менопаузата започва да качва бързо килограми. Според биолозите този факт се дължи на дисбаланса в хормоните и увеличаването на хормона естроген в женското тяло. Учените обясняват още, че мастната тъкан помага за движението и циркулирането на хормона естроген, дори след  достигна на менопауза. Учените и лекарите са единодушни, че след достигане на менопауза жената трябва да внимава повече с килограмите си, за да намали риска от поява на рак на гърдата.

Рак на гърдата и алкохол

Според изследвания на лекари от близкия изток, появата на рак на гърдата се увеличава с количествата изпит алкохол. Все още се търси конкретната причина за това явление, но все още учените работят и търсят зависимости между туморните клетки на рака и алкохола. За този момент може да ви препоръчаме само ако искате да се предпазите от рак на гърдата да намалите консумацията на алкохол и да не злоупотребявате с него.

Рак на гърдата засяга по-рядко спортуващи жени

Активно спортуващите жени не само, че имат по-добре оформено тяло харесващо се на повечето мъже и жени, но активно спортуващите жени намаляват риска от появата на рак на гърдата. Причината за това е, че жените, които спортуват обикновено не натрупват излишно количество мазнини, естрогена в тялото се изчерпва по-бързо в резултат от което и спада риска от появата на рак.

Храната е също много важен компонент при борбата и превенцията с рак на гърдата. Източната медицина твърди, че витамин Д намалява риска от рак на гърдата. С хранта той може да се набави посредство рибеното масло, яйцата и черния дроб, но витамин Д се синтезира и в нашия организтм благодарение на слънчеви лъчи. От храните важно е приемането на Омега мастни киселини, които също се съдържат отново в рибето месо.

Превенция на рак на гърдата у дома

Рак на гърдата е страшно заболяване за повечето жени, но ранното му откриване може да доведе до успешно лечение без големи последици за жената. Това определя и правилни техники за ранното откриване на тумори в гърдата. Препоръчваме на всяка една жена винаги сутрин или вечер когато се къпи да опипва гърдите си да търси странни твърди и не специфични образовани. При най-малките съмнения не търсете съвети и опит на приятелки а посетете вашия личен лекар.

Много важно е при предпазването от рак на гърдата вие да сте добре информирани за това заболяване. Поради тази причина ви препоръчваме да се консултирате с вашия личен лекар, който ще може да ви обясни подробно и да отговори на всички възникнали въпроси относно това заболяване.

Рак на гърдата