ЗАПЕКЪТ Е ОПАСЕН КОГАТО СТАНЕ ХРОНИЧЕН

zapekВ наши дни запекът е страдание на много хора. За съжаление не всички му обръщат нужното внимание и затова заболяването става хронично и води след себе си куп проблеми като хемороиди и др.

При запекът храненето играе много важна роля. Трябва да се избягват всички хранителни продукти и напитки, които го провокират и обострят и да се дава предпочитание на тези, които помагат да се нормализира перисталтиката на червата и се регулира изхождането.

ХРАНИ КОИТО ПРЕЧАТ ПРИ ЗАПЕК – Да се избягва употребата на алкохол, да се преустанови пушенето, да не се яде люто, да се намалят до минимум дразнещите подправки като черен пипрр, горчица.
Трябва да се избягват  също така следните храни – месо, риба, хляб бял, ориз, макарони, сладкиши, сладка, бисквити, краве масло, захар, сирене, кашкавал, извара.

ХРАНИ КОИТО ПОМАГАТ ПРИ ЗАПЕК –  Различни видове черен хляб, овесени ядки, варено или покълнало жито, мед, всички зеленчуци и плодове, сушени плодове, кисело мляко, бобови култури, орехи, бадеми, лешници, зехтин.
Добре е едното хранене в денонощието да бъде изцяло от сурови плодове и зеленчуци с добавка на черен /пълнозърнест хляб/, мед, масло, жито. Сутрин на гладно да се изпива една чаша хладка вода, а по добре с разтворена в нея 1-2 лъжици мед и сокът от половин лимон. Трябва да си създадете навик за ходене по нужда в едно и също време.

Вследствие на хроничния запек се получават хемороиди. Ще ви предложим един природосъобразен начин за лечение на хемороиди – кремообтривните бани. Те се правят като към водата се прибавя отвара от дъбови кори / 1 шепа дъбови кори се кипват и след запарване в продължение на 10-15 мин се поставят във водата./ Препоръчва се също и студен компрес за през нощта – памучно парче плат, натопено в студена вода, се изстисква добре и се поставя върху ануса и между краката, а отгоре се слага вълнено парче и се закрепва с плътни гащи. Компресът стои цяла нощ.

След всяко ходене по голяма нужда винаги трябва да се измива анусният сфинктер със студена вода, а хемороидите се прибират с вазелин в ануса. Избягва се продължителното седене, особено на тапициран с изкуствена кожа стол, които загрява, запарва и води до възпаление на хемороидите.