ЦВЕТЪТ НА ЗЪБИТЕ МОЖЕ ДА ПОДСКАЖЕ

ЦВЕТЪТ НА ЗЪБИТЕ МОЖЕ ДА ПОДСКАЖЕ

Природата не е предопределила абсолютно бели зъби. Не е вярно, че белите зъби са признак за здраве, а жълтеникавите показват различни нарушения в организма. Зъбите наистина са показател за много болести. Смята се, че резците показват състоянието на стомаха, 4-тия и 5-тия – на червата. Цветът на зъбите също показва състоянието на здравето. Колкото и  да е странно, природата не е предопределила абсолютно бели зъби. Съществуват три основни цвята – сивкаво бял, жълтеникаво бял, жълтеникав. Но оттенъците са много. Затова е пълна заблуда, че белите зъби са признак на здраве, а жълтите точно обратното. Това не е вярно.

Тъмножълтите често сигнализират за хиперфункция на надбъбречните жлези. Разбира се, това още не е факт, но е по-добре да предотвратите заболяването, отколкото след това да го лекувате. Ако забележите по зъбите си матови кухини, това говори за нарушение на минералната обмяна в детска възраст, т.е. в периода на формиране на зъбите. Ако те са с млечно-бял цвят, може би става дума за хиперфункция на щитовидната жлеза.

Приемът на различни препарати също влияе върху оттенъците на зъбите. При продължителен прием на антибиотици, зъбите тъмнеят забележимо и много бързо. Не е изключено да се появи и тъмнозеленикав зъбен налеп. Той възниква поради някои гъбички-сапрофити, които се намират в устната кухина. Те не са активни по принцип, но изведнъж по някаква причина започват бурно да се развиват. Тогава възниква т.нар. дисколорит, т.е. нарушаване цвета на зъбите. Ако не чистите редовно зъбите си, те придобиват тъмнокафеникав цвят. Могат да станат и изцяло сиви поради недостиг на пресни листни зеленчуци. А също и при нарушена функция на черния дроб, на жлъчния мехур, на далака и задстомашната жлеза. Много рядко, но се среща и пурпурен цвят на зъбите – тогава когато употребявате много сокове и плодове.

Леко жълтеникавите или леко кремавите зъби са показател за здраве. Това означава, че имате достатъчно флуор в организма, който укрепва емайла и прави зъбите по-здрави. Не завиждайте на дамите с ”холивудска”белоснежна усмивка. Този ослепително бял цвят на зъбите им показва, че не са много здрави.

ЦВЕТЪТ НА ЗЪБИТЕ МОЖЕ ДА ПОДСКАЖЕ