КАК ДА СВАЛИМ ВИСОКАТА ТЕМПЕРАТУРА

 

температураКАК ДА СВАЛИМ  ВИСОКАТА ТЕМПЕРАТУРА

Фибрален се нарича гърч, които се получава вследствие бързо покачване на телесната температура над 38,5 градуса. Вероятната причина за него е все още недоразвитият център за терморегулация в мозъка.  Наблюдава се при деца  до 5 годишна възраст. Обикновено фибралните гърчове са  краткотрайни / до 2-5-10 мин/ задължително двустранни. Понякога се наблюдават краткотрайно спиране на дишането и посиняване покрай устата. Ако гърчът не е усложнен, не се появява в рамките на едно и също заболяване.

 

 

Какво могат да направят родителите – важно условие е понижаването на телесната температура с антисептици, студени компреси  на челото и крайниците и ако се наложи и увиване в мокър чаршаф. Веднага се вика лекар, който при необходимост ще постави антиконвулсанти. Препоръчително след гърч да се направят редица изследвания, за да се изключат други причини за гърча. Задължителна е консултацията с детски невролог. Не забравяйте – фибралният гърч не означава епилепсия. Има деца разположени към гърчове, но това не означава промяна на качеството им на живот. Спирането от чсла, до голяма степен е обяснимо, но спирането им от градина не е необходимо.  Фибралните гърчове се правят в ранна детска възраст /до 5-6 години / без да има друга предполагаема причина за гърч/черепно-мозъчна травма, предшестващи пристъпи/. Засегнати са 3% от  децата обикновено имащи братя и сестри или други роднини, получавали такива гърчове в детството си. Различни причини  могат да предизвикат появата на гърчове. Една от тях е високата температура/над 38,5 градуса/. В такъв случай гърчовете се наричат фебрилни и голямо значение за появата им има  бързото покачване на температурата. Това може да стане при  остри заболявания на  горните дихателни пътища, гнойно възпаление на средното ухо. Като  причина се  изтъква незрялостта на  терморегулационния център на мозъка.

Как да разпознаем фебралните гърчове-Те съпровождат фебрилно състояние с бързо покачване на температурата /треска/, те са двустранни, те са краткотрайни, започват със загуба на съзнание, следва тонична фаза/неподвижност със стегната мускулатура за половин минута/ и клинична фаза/потрепвания на  мускулите на лицето, трупа и крайниците за 1-2 минути/. 10 дни след гърча електроцефалограмата е нормална.

Гърчовете са неблагоприятни/епилептични/ ако са – едностранни или локализирани, с продължителност над 30 секунди, чести/няколко пъти за половин година/, ако детето е имало предшестващи епилептични гърчове, 10 дни след гърча в ЕЕГ има промени, налице е предшестващо мозъчно увреждане / травма, възпаление/ Понякога децата заспиват след гърча/имат нормално дишане и са спокоини. Това не трябва да се смята за продължение на гърча.

Какво можем да направим-при предразположени деца – при всяко разбиляване с покачване на температурата да се вземат мерки, които да я понижат. Например да се поставят студени компреси на челото и крайниците и да се има готовност за дихателна реанимация, защото цъществува опасност от потискане центъра на дишане по време на пристъп. Освен това се правят допълнителни изследвания, за да се разбере дали няма друга причина за гърча. Ако се случи детето ви да получи гърч, преди да се тревожите за епилепсия, първо отхвърлете всички останали възможности, консултирайте се с лекар и предприемете мерките, които той ще ви  препоръча. Висока температура е най-честата  причина за посещенич при детски лекар. Това е симптом, а не болест. С повишена температура протичат инфекциозните заболявания,, причинени от вируси,бактерии, гъби.Много инфекционни заболявания  също протичат с  повишена температура. Температурата може да се повиши след имунизации, след физическо натоварване, след прием на горещи течности и храни, при прегряване и стрес.