Как да свалим температурата на дете

Как да свалим температурата на дете

Много хора смятат, че температурата на човек е 37 градуса, но средната телесна температура на човешкото тяло е 36.6 градуса. Но както споменахме това е средна телесна температура, най-ниска температура е тази на крайниците, а най-висока на свивките на тялото и половите органи. Още по-интересно е че вътрешната температура на тялото дори е по-висока от 37 градуса. Най-висока е температурата на богато кръвоснабдените органи и най-ниска на тези при които оросяването е слабо (като ръцете и краката).

Обикновено повишената телесна температура е знак, че детето е болно. Наличието на инфекциозна болест задължително предизвиква повишаване на температурата. Причината за това е имунният отговор на организма спрямо инфекцията. Народните лечители препоръчват при слабо покачване на температура от порядъка на 37,5 дори 38 градуса организма да се остави, температурата в този случай е полезна, но доста често при сериозни вирусни инфекции, най-вече такива на храносмилателната система като салмонела, на дихателните пътища различни видове грипове, както и инфекциозни болести на половата система водят до силно повишаване на температурата, като тя може да надвиши 40 градуса и да достигне до 41 дори и 42 градуса.

Тези телесни температури са много опасни. Основната причина е че на тази температура се разрушава ново синтезираният белтък, започва денатурация на съществуващият. Опасността от гърчове и трайни увреждания е висока. Особено опасна е високата температура при деца, защото техния организъм още не е укрепнал и опасности от сериозни увреждания е на лице.

Какво да правим при висока температура

Ако имате дете то ви препоръчваме да се сдобиете задължително с термометър в къщи, като за малки деца се предпочита този който измерва с ушен анализ, защото е значително по-точен. Ако установим, че температурата му започва да се повишава и стигне 38 градуса (обикновено децата започват да се оплакват, че им е студено и треперят) е добре да поставите компреси с оцет на гърдите, челото, ръцете и краката. Ако температурата продължи да се покачва и стигне 39 градуса, задължително позвънете на личния лекар на детето без да се притеснявате колко е часа и дали е работен или не работен ден. Педиатъра на вашето дете е длъжен да отговаря на повиквания дори и извън работно време. Ако телефона му не отговоря тогава пристъпете към обаждане на бърза помощ.

Сваляне на висока температура при дете

Ако сте на трудно достъпно място отдалечено от близка болница трябва да се действа много бързо, за да може температурата на детето да бъде свалена. Най-добре е ако имате парацетамол, който ефективно сваля високата температура дори и при деца. Често обаче последното нещо за което си мислим са лошите неща и може да сте пропуснали да сложите блистер с точно това лекарство, тогава ще се наложи да се прибегнат до спешни мерки за понижаване на температура.

Студен компрес за сваляне на температура

Поставянето на студени кърпи и правенето на компрес не са много добра идея, първо детето не стои, защото му става още по-студено и втора защото се получава температурен шок. Тази разлика в температурата също не е полезна и може да има обратен ефект. Въпреки всичко тази процедура ви я препоръчваме, ако не може да осъществите някой от следващите съвети за понижаване на висока температура.

Компреси с оцет за понижаване на температура

Широко разпространен начин за смъкване на високата температура е с помощта на компреси с оцет. Напоени  хавлии с оцет се поставят по-цялото тяло на детето. Ако трябва да сме честни наистина не знаем какъв е точният механизъм, за да помага тази практика при висока температура, но е факт, че редица баби са го прилагали за да спасят не едно или две деца.

Сваляне на висока температура с водна баня

Според нас този метод е най-доброто средство за справяне с високата температура, ако не са налични медикаменти. Основата му се стои в това, че се пълни вана с топла вода температурата и е 37 градуса, детето се поставя в тази вода, като чрез процеса на топло отдаване тялото започва да отдава температура на водата, която постепенно става все по-ниска от 37 градуса, тука не е на лице температурен шок, а телесната температура на детето се понижава до нормалните за човешкия организъм. Тука има един момент да не чакате прекалено дълго и да оставите детето в студена вода, периодично може да проверявате температура на вода с ръце, ако е нормална значи всичко е наред. За да стои детето във водата може дори да измислите някаква игра.

Сваляне на висока температура