Разширени вени - Симптоми, Лечение и Лекари, които могат да помогнат

Разширени вени - Симптоми, Лечение и Лекари, които могат да помогнат

Разширените вени, известни също като варикозни вени или варици, са състояние, при което вени в тялото се разширяват, удължават и деформират. Обикновено това се случва в крайниците, най-често в краката и глезените. Разширените вени са резултат от натрупване на кръв във венозните съдове, поради недостатъчно функциониране на клапите, които регулират тока на кръвта в посоката към сърцето.

Когато клапите във вените не функционират правилно, кръвта се задържа във венозните съдове и се стича назад, причинявайки разширяване и деформация на вените. Това може да доведе до образуване на венозни възли, който се проявяват като видими и издигнати съдове под кожата. Разширените вени често са сини, виолетови или зелени на цвят и могат да бъдат болезнени или причиняват дискомфорт при засегнатата област.

Симптоми на разширени вени

Разширените вени могат да предизвикат различни симптоми и състояния, които могат да се проявят в засегнатите области, най-често в краката. Ето някои от основните симптоми на разширените вени:

Болка и дискомфорт: Един от най-честите симптоми на разширени вени е болката в краката. Това може да бъде усещане на тежест, притискане, пулсация или дори остра болка. Болката обикновено се усеща по време на стоянето или седенето за продължителни периоди от време и може да се облекчи при повдигане на краката или лежане.

Умора и отпуснатост: Често хората с разширени вени се оплакват от умора и отпуснатост в краката. Те могат да изпитват усещане на неподвижност или тежест в краката, което може да ги прави по-малко активни и да имат затруднения при изпълнение на ежедневни дейности.

Оток: Разширените вени могат да причинят оток в краката, особено в глезените и горната част на краката. Отокът може да се появи в края на деня и може да бъде съпроводен от усещане на напълненост и натежало.

Промени в кожата: В напредналите случаи на разширени вени, кожата около вените може да претърпи промени. Това може да включва поява на тъмни петна (хиперпигментация), сухота, свръхчувствителност, свръхзагряване или дори развитие на отворени рани (венозни леги).

Възпаление и венозни тромби: В някои случаи разширените вени могат да предизвикат възпаление на вените (тромбофлебит), като резултат от образуване на венозни тромби. Това може да доведе до болка, оток, зачервяване и чувствителност в засегнатата област.

Лекари с които може да се консултирате

При подозрение за разширени вени или при наличие на симптоми, свързани с тях, е препоръчително да потърсите консултация със специалист. В зависимост от наличната медицинска система и практики, можете да се консултирате със следните лекари:

Флеболог или флеболекар – Това са специалисти в областта на болестите на вените и циркулацията. Те са експерти по разширени вени и ще ви предоставят диагноза, оценка на тежестта на състоянието и ще препоръчат подходящо лечение.

Дерматолог – Дерматолозите са лекари, специализирани в диагностицирането и лечението на кожни заболявания. Понякога разширените вени могат да причинят промени в кожата около засегнатите области, затова дерматологът може да помогне при оценката и лечението на тези проблеми.

Съдов хирург –  В някои случаи, когато разширените вени са в напреднал стадий и изискват хирургическо лечение, може да се изисква консултация с васкуларен хирург. Те са специалисти в оперативното лечение на състояния, свързани със съдовата система, включително разширени вени.

При избора на лекар е добре да се консултирате със своят семеен лекар или да потърсите препоръка от близки и приятели. Те ще ви помогнат да намерите подходящия специалист, който може да ви предостави най-добрата грижа за вашето състояние на разширени вени.

Разширени вени