ВАГИНАЛНИ ГЪБИЧНИ ИНФЕКЦИИ

gybi4kiПовече от 80% от жените са се сблъсквали с вагиналните гъбични инфекции. Най-честите оплаквания са дискомфорт, зачервяване, сърбеж на засегнатите места, отделяне на вагинален секрет със специфична миризма , парене по време на ориниране, болка при полов контакт.

 

При вагинална гъбична инфекция е специфична промяната на бялото течение – то наподобава пресечено мляко, понякога има и отделни бели парченца. Понякога е възможно и леко повишение на телесната температура. При някои жени гъбичките се превръщат в част от естествената микрофлора на влагалището.

 

Гъбичките се размножават при употреба на агресивни сапуни, други миещи средства, които нарушават естествената киселинна среда на вагаището. По податливи на гъбични инфекции са жени с високо съдържание на захар в кръвта /диабетиците/.

 

Влагалищната гъбична инфекция се развива и след полов контакт.. За да се предотврати повтарянето  на влагалищната гъбична инфекция, трябва да се осигурят на организма достатъчно количество пробиотици, благодарение на което се поддържа естественият баланс на чревната флора. Пробиотици са непатогенни микроорганизми, които поглъщаме чрез храната. Те образуват колонии в червата и са особено полезни с веществата които отделят – ензими и клетъчни биопродукти. Пробиотиците се набавят с млечнокисели продукти.

 

Едини от симптомите на вагинално гъбичните инфекции е парене, смъдене и щипане при миене със сапун, душгел и други агресивни препарати. Необходимо е в такива случай да се ползват интимни измиващи , които съдържат лактобактерии или млечни киселини.

 

При влагалищни гъбични инфекции е задължително жените да избягват агресивните сапуни. Съставът им разрушава естествения защитен слой на гениталната лигавица и прави местната среда по-алкална и подходяща за растежа на патогенни микроорганизми. Често  освен кожата се изсушава и лигавицата. Получават се микроскопични напуквания, които са вход за гъбичните инфекции.

 

При гъбичните инфекции е добре лечението да се проведе от двамата партньори. Мъжът в повечето случаи няма оплаквания, той остава носител на вредните микроорганизми. Лечението е краткотрайно . Ако партньорът не се лекува има опасност гъбичната инфекция при жената да придобие хроничен характер. В края на лечението се препоръчва да се направи микробиологично изследване. Понякога се налага повторение на лечението.

 

Гъбичките са устойчиви микроорганизми и трябва сериозно и стриктно изпълнение на лечението и препоръките на лекаря. Добрите хигиенни навици са също от голямо значение , пране на бельото при високи градуси, или неговата смяна напълно.