Треперенето издава здравословни проблеми

Треперенето издава здравословни проблеми

Хората треперят по различни причини, най-често се наблюдава треперене на ръцете, по рядко се наблюдава треперене на цялото тяло, но при всички обстоятелства за да започне тялото ни или части от него да треперят има определена причина. Доброто опознаване на причините за настъпване на треперене може да разкрие пред нас болести още в самото им зараждане.

Треперене на ръцете

Ръцете са частта от нашето тяло при която най-лесно се разпознава треперенето. Има хора, които страдат от непрекъснато треперене на ръцете, това са болните от болестта на Паркинсон. При болестта на Паркинсон треперенето на ръцете е неконтролируемо и постоянно, хората страдащи от това заболяване осъществяват много трудно прости движения с пръстите си като например да вържат връзките на обувките си. От паркинсон страдат предимно възрастни хора навършили възраст над 60 години.

От треперене на ръцете обаче не страдат само възрастни хора. Много млади хора на възраст от 20+ години също страдат от треперене на ръцете. Причината за това неконтролируемо ритмично движение обаче не е Паркинсон. Появата на тремор (медицинското име на треперенето) се появява в следствие на нервни смущения. Най-честия причинител на тремори (треперене) сред младите хора това е консумацията на голямо количество кофеин (пиенето на повече от 3 кафета на ден, консумацията на голямо количество кола и прочие.).

Треперенето на ръцете може да бъде причинено от друг нервен дразнител – интензивната физическа работа. Обикновено след силен физически труд, ако направим почивка ще забележим, че ръцете ни треперят. Освен ръцете в този случай могат да треперят и други мускулни окончания т.е. да се наблюдават неконтролируеми конвулсии. Причината за тези тремори е отново нервите, които в резултат на тежкия физически труд са се обтегнали и им трябва малко време за да се успокоят. Стимулиращ ефект за трептенето има и прилива на кръв, който се осъществява в мускулите по време на физическо натоварване.

Треперене на краката

Краката са също много чувствителни към различни нервни фактори. Една от най-честите причини за треперене на краката това е силния страх. Някои средства, които блокират нервните медиатори като алкохол и наркотици също могат да доведат до треперене на краката.

Треперене в областта на краката и най-вече на ходилата може да бъде обаче признак и за сериозно заболяване. Честото треперене на краката подсказва проблем с малкия мозък. При натравяне с въглероден оксид също един от първите симптоми е треперене на краката.

Треперене на цялото тяло

Този вид треперене обикновено се причинява от понижаване на температурата. Ако външната среда е с по-ниска температура от вътрешната среда за организма настъпват, чести слаби тремове, който целят затопляне на тялото и поддържането на постоянната му телесна температура. Този вид треперене се изпитва от хората обикновено зимно време.

Много по-сериозно е треперенето, когато температура на околната среда е в нормалните граници, но въпреки това нашето тяло трепери. Това е т.нар сред хора състояние на втрисане. Обикновено то се дължи на имунната ни система, която е открила огнище на инфекция и е започнала да се бори с него. Нашето тяло усеща студ в резултат на което мускулите започват да се съкращават интензивно, което освобождава голямо количество топлина енергия използвана в борбата с инфекциозните агенти.

До определена степен е добре да се остави леко повишена температурата, но покачването на телесната температура може да доведе до фатални последствия. При някои болни може да се наблюдават и гърчове това са силни и неконтролируеми тремори. Ако на ваш близък се случи това е нужно да повикате незабавно бърза помощта и да започнете действия за намаляване на температурата.

Треперене